Mai in gluma, mai in serios… ;)

ianuarie 16, 2009

Pasapoartele biometrice – un semn al Apocalipsei ori o simpla masura de securitate?!

pasaport_biometricPrin date biometrice se intelege, intr-o prima faza, introducerea in fila informatizata a pasaportului a unui cip electronic invizibil care va contine aceeasi fotografie care exista pe fila respectiva, insa in format electronic.
Este vorba despre o fotografie color, cu dimensiunile 35mm/45mm, continand imaginea faciala a persoanei privita din fata, cu capul descoperit si ochii deschisi. De asemenea, fotografia trebuie realizata intr-o singura culoare.
O noua informatie digitala privind posesorul pasaportului se refera la incorporarea, in cipul electronic aflat in pagina informatizata a documentului, alaturi de imaginea faciala, si a impresiunilor digitale ale degetelor de la fiecare mana.
„De la 1 ianuarie 2009, se introduc si in Romania pasapoartele biometrice, deci avem obligatia sa ne punem amprenta pe pasaport. Este bine ca s-a deschis o dezbatere publica pe aceasta tema, ca sa vedem foarte bine spre ce ne indreptam”, a declarat Traian Basescu, adaugand: „Ceea ce am spus nu este legat de ceea ce se intâmpla in Italia, dar sa stim ce facem si ce spunem”.
Presedintele Romaniei a mai precizat ca, in Statele Unite ale Americii, „nu poate intra nimeni fara a fi amprentat si, daca nu are un pasaport biometric, la sosirea pe aeroport, i se iau amprentele”.
Potrivit Hotararii Guvernului nr. 370/2007, data de punere in circulatie a pasapoartelor biometrice trebuia sa fie 1 ianuarie 2008.
„Parlamentul European a votat cu privire la revizuirea regulamentului adoptat in 2004, care prevede introducerea elementelor biometrice in pasapoarte si alte documente de calatorie. Principalele modificari aduse actului normativ sunt: copii sub varsta de 12 ani sunt exceptati de la obligatia de furnizare a amprentelor digitale si introducerea principiului o persoana – un pasaport.”
In cazul in care unele state membre preleveaza deja amprente digitale de la copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani, acestea pot continua aceasta practica in cursul unei perioade tranzitorii de 4 ani.
O derogare similara se aplica si persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila. Atunci cand prelevarea amprentelor de la degetele specificate este temporar imposibila, statele membre permit prelevarea de amprente de la alte degete. Atunci cand si prelevarea amprentelor de la oricare alte degete este temporar imposibila, statele membre pot elibera un pasaport provizoriu cu o perioada de valabilitate de cel mult 12 luni.
In vederea combaterii traficului cu copii, propunerea legislativa mai prevede si introducerea principiului „o persoana – un pasaport”. Pana in prezent, in pasaportul parintelui era inclus numele copilului insa microcip-ul contine doar informatiile biometrice ale parintelui.
Marian-Jean Marinescu (PPE-DE) a mentionat ca „Romania a introdus, incepand de la 1 ianuarie 2009, utilizarea pasapoartelor biometrice. Acest tip de pasaport prezinta 50 de elemente de siguranta si cuprinde, pentru prima data in EU, atat elementul de identificare faciala, cat si cel al amprentelor digitale. Romania a facut astfel un pas important catre aderarea la spatiul Schengen, prevazut pentru 2011.
Introducerea pasapoartelor biometrice anuleaza ultima conditie de fond a includerii Romaniei in programul Visa Waiver. In consecinta, refuzul scutirii romanilor de viza pentru SUA se bazeaza de acum inainte doar pe motive subiective. Sper ca SUA sa ia in considerare acest lucru.
Raportorul aduce regulamentului imbunatatiri importante, in special crearea unui sistem european uniform pentru verificarea compatibilitatii dintre elementele biometrice si datele stocate in cip.”
Silvia-Adriana Ticau (PSE) a sustinut in plen ca „armonizarea, la nivel european, a standardelor de securitate pentru pasapoarte biometrice este o extindere a prevederilor acquis-ului Schengen. Regulamentul prevede obligatia generala de furnizare a amprentelor, care sunt stocate pe un cip fara contact in pasaport.
Sustin exceptiile privind furnizarea amprentelor in cazul copiilor sub 12 ani si solicit revizuirea si armonizarea legislatiilor nationale specifice.
Consider ca prelucrarea datelor din pasapoartele biometrice trebuie sa se faca cu respectarea legislatiei comunitare privind protectia datelor cu caracter personal si a vietii private. Comisia si Statele Membre trebuie sa ia masurile necesare pentru a garanta acest lucru la prelucrarea datelor din pasaportul biometric, atat la frontiera, cat si in procesul de intretinere a bazelor de date aferente, in situatia in care legislatia nationala prevede acest lucru.
Atrag, insa, atentia ca limitarea valabilitatii unui pasaport biometric pentru persoanele ale caror amprente sunt indisponibile, temporar sau permanent, la 12 luni sau mai putin face viata persoanelor cu dizabilitati mai dificila si rog Comisia sa reevalueze textul aferent.”

22 comentarii »

  1. Ca sa raspund la intrebarea din titlu, cred ca este si una si cealalta, desi f multi oameni ar spune ca exageram daca spunem ca este un semn apocaliptic. Sa vedem cum va reactiona lumea dupa introducerea acestor cipuri.

    Comentariu de mihaela — ianuarie 17, 2009 @ 14:58 | Răspunde

  2. Uite ca evoluam 🙂 sau involuam? practic pasaportul ce e? un act care ne permitem sa traversam granite… ori mai multe masuri de siguranta nu inseamna mai multa neincredere, suspiciune…

    Comentariu de Diana — ianuarie 17, 2009 @ 15:20 | Răspunde

  3. Sa fim sobri! Nu in asa ceva sta valoarea vietii unui om! Orice ar face oamenii, sufletul e ceva de care nu se pot atinge cu niste simple obiecte cum sunt pasapoartele, cipurile, codurile…Daca e sa fie credincios, omul va fi credincios si cu avand toate acelea mentionate. Poate sa se izoleze si in varf de munte, daca nu crede, tot degeaba!

    Nu trebuie sa gasim pericole si pretexte pt nedesavarsirea noastra in niste lucruri. Sa fim noi cu inima aproape de Domnul si-atunci ce ne vor mai putea face noua, oamenii?

    Comentariu de Alex — ianuarie 18, 2009 @ 21:34 | Răspunde

  4. […] […]

    Pingback de Pe Arhiereul nostru, Doamne il pazeste !!! « † Apologeticum — ianuarie 22, 2009 @ 05:22 | Răspunde

  5. […] scopuri. Sursa: Parlamentul scotian respinge noile carduri de identitate cu cip RFID. [35] Vezi https://sorinalukacs.wordpress.com/2009/01/16/pasapoartele-biometrice-un-semn-al-apocalipsei-ori-o-si…; sursa: Pilots threaten to strike over ID cards; Pilotii britanici ameninta cu greva datorita […]

    Pingback de Studiu despre cipurile biometrice RFID realizat de Pr Prof Dr Mihai Valica cu binecuvantarea IPS Teofan « bataiosu.ro — ianuarie 22, 2009 @ 09:41 | Răspunde

  6. […] Vezi https://sorinalukacs.wordpress.com/2009/01/16/pasapoartele-biometrice-un-semn-al-apocalipsei-ori-o-si…; sursa: Pilots threaten to strike over ID cards; Pilotii britanici ameninta cu greva datorita […]

    Pingback de O părere aproape oficială a BOR despre cipuri « Savatie Baştovoi — ianuarie 22, 2009 @ 09:45 | Răspunde

  7. […] Vezi https://sorinalukacs.wordpress.com/2009/01/16/pasapoartele-biometrice-un-semn-al-apocalipsei-ori-o-si…; sursa: Pilots threaten to strike over ID cards; Pilotii britanici ameninta cu greva datorita […]

    Pingback de O părere “aproape” oficială a B.O.R. despre cipuri « N-am cuvinte… — ianuarie 22, 2009 @ 11:13 | Răspunde

  8. […] Vezi https://sorinalukacs.wordpress.com/2009/01/16/pasapoartele-biometrice-un-semn-al-apocalipsei-ori-o-si…; sursa: Pilots threaten to strike over ID cards; Pilotii britanici ameninta cu greva datorita […]

    Pingback de O părere aproape oficială a BOR despre cipuri « cezar pesclevei — ianuarie 22, 2009 @ 13:20 | Răspunde

  9. […] Vezi https://sorinalukacs.wordpress.com/2009/01/16/pasapoartele-biometrice-un-semn-al-apocalipsei-ori-o-si…; sursa: Pilots threaten to strike over ID cards; Pilotii britanici ameninta cu greva datorita […]

    Pingback de O părere aproape oficială a BOR despre cipuri « † ProOrtodoxia — ianuarie 22, 2009 @ 14:00 | Răspunde

  10. […] […]

    Pingback de Aronumbra’s Blog — ianuarie 23, 2009 @ 21:43 | Răspunde

  11. […] Vezi https://sorinalukacs.wordpress.com/2009/01/16/pasapoartele-biometrice-un-semn-al-apocalipsei-ori-o-si…; sursa: Pilots threaten to strike over ID cards; Pilotii britanici ameninta cu greva datorita […]

    Pingback de O părere aproape oficială a BOR despre cipuri « Cuvântul din coastă — ianuarie 24, 2009 @ 13:47 | Răspunde

  12. […] Vezi https://sorinalukacs.wordpress.com/2009/01/16/pasapoartele-biometrice-un-semn-al-apocalipsei-ori-o-si…; sursa: Pilots threaten to strike over ID cards; Pilotii britanici ameninta cu greva datorita […]

    Pingback de Avangarda Naţională Română - Agenţia de Ştiri » România - un posibil loc de început al pecetluirii apocaliptice — ianuarie 25, 2009 @ 02:30 | Răspunde

  13. se ia totul ca o masura de securitate si ca o gluma
    Ma numesc Dan Popovici si am 51 de ani de profesie fizician. In perioada 1992 – 2001 am lucrat la implementarea sistemului de cod de bare in ramura ce tine de industria usoara.
    Nu sunt un tip religios, mai degraba ,,liber cugetator” dar un fapt sinistru m-a cam pus pe ganduri
    Cele trei bare ,,Headere” de identificare ale oricarui cod ( cele trei linii mai lungi) reprezinta cifra 6 si sunt esentiale pentru ca orice scaner sa poata citi restul codului, reprezentat de pret, CNP etc.
    Totul se datoreaza faptului ca absolut toate procesoarele, Intel, AMD, Sparc PPC, Callor etc. in instructiunile ascunse, accesarea BUS-ului se face cu cifra 666, astfel ca daca codul de bare are spre exemplu un header 888, procesorul nu poate accesa informatia respectiva.
    Treaba tine strict de tehnica. Daca vreti sa vedeti concret, apelati la un pusti ce detine un calculator cu sistem Unix si rugati-l sa acceseze din consola instructiunile arhitecturii RISC.
    Toate fisierele incep cu 666.
    Nu cred ca exixta profeti ci doar indivizi foarte bine informati (cel mai mare din punctul meu de vedere a fost Jules Vernes) insa e ciudat ca din toata combinatia de cifre posibila s-a ales doar 666. De ce nu 931 sau 145?
    Nu are dreptate nici domnul ,,sobru” de mai sus, el merge pe principiul prostituatei care spune ca-si vinde doar trupul nu si sufletul desi il vinde chiar prin faptul ca e constienta de asta si continua in fapt.
    Lasand la o parte religia si experientele mistice ,,Este o flagranta incalcare a libertatii umane si drepturilor omului in ansamblu”
    Comunitatea Europeana are contracte de lucru pe termen lung cu firma VERICHIP
    http://www.digitalangel.com/
    Si un extras de pe pagina principala
    ,,Digital Angel GPS and RFID products are utilized around the world to save lives, ensure the safety of our food supply, reunite loved ones and improve the quality of life. We are a leading developer of technologies that enable the rapid and accurate identification, location tracking, and condition monitoring of what is important to people. Applications of our products include identification and monitoring of pets and fish with our implantable RFID microchips, identification of livestock with our ear tags, GPS based search and rescue beacons for aircraft, ships, boats, and individuals.”

    Comentariu de Dan — ianuarie 29, 2009 @ 19:51 | Răspunde

  14. pasapoartele biometrice sunt o masura de securitate dar acceptarea cipurilor pe mana dreapta sau pe frunte este un semn apocaliptic ultimul act din istoria omenirii lepadarea de Dumnezeu si venirea antihristului.Dumnezeu sa aiba mila de toata lumea si sa ne mantuiasca pe toti daca e cu putinta.

    Comentariu de petruta — ianuarie 29, 2009 @ 20:41 | Răspunde

  15. […] Vezi https://sorinalukacs.wordpress.com/2009/01/16/pasapoartele-biometrice-un-semn-al-apocalipsei-ori-o-si…; sursa: Pilots threaten to strike over ID cards; Pilotii britanici ameninta cu greva datorita […]

    Pingback de RFID în paşapoartele românilor – studiu pertinent « Ionuţ Margin — ianuarie 29, 2009 @ 22:45 | Răspunde

  16. ne vine sau nu sa credem dar in curand vom fi acasa, asta numai daca ne-am pus pe deplin speranta in isus hristos; acest lucru nu trebuie sa ne sperie, tre sa ne bucure, isus revine curand. Oare esti pregatit? inca mai este har si pentru tine, ia o hotarare pana nu va fi prea tarziu, dumnezeu ne iubeste pe toti si doreste sa fim ai sai, totusi ne lasa dreptul de a alege.

    Comentariu de daniela — ianuarie 30, 2009 @ 13:22 | Răspunde

  17. In legatura cu mesajul domnului Dan Popovici: rog pe domnul fizician sa faca niste precizari concrete(exemple concrete de comenzi in consola,link-uri, etc.)
    Acest mesaj (al domnului fizician) se repeta in forma identica pe multe alte siteuri, dar nu se aduce nici o precizare suplimentara.
    Sa ne intelegem: actele biometrice sunt clar o etapa de implementare a semnului fiarei, insa mesajul domnului Dan Popovici banuiesc ca este “ceata” subtila produsa de servicii sau organizatii “discrete”.
    Deci sa revina cu detalii concrete, eventual trimiteri bibliografice “domnul fizician”. Si, daca se poate, sa isi decline chiar identitatea.

    Comentariu de mihai — februarie 2, 2009 @ 16:32 | Răspunde

  18. Mihai, si eu sunt de parere ca „domnul fizician” nu este chiar persoana drept care se da… dar am aceasta banuiala din alte motive, mai… tehnice, sa zicem… 😉 Subscriu la cererea ta, ca aceasta persoana sa dea cateva detalii suplimentare. Pentru ca, daca este – intr-adevar – alta persoana decat cea sub al carei nume semneaza, pare a fi un „furt de identitate”, nu?!

    Comentariu de Sorina — februarie 2, 2009 @ 16:38 | Răspunde

  19. Corect!. Asteptam in continunare detalii suplimentare de la „domnul fizician”. Macar detalii tehnice explicite.

    Comentariu de mihai — februarie 2, 2009 @ 18:19 | Răspunde

  20. Tot ce crec eu este ca acestea sunt doar o masura de securitate. dar exagerarea cu aceste cipuri… ne cam pune pe ganduri.

    Comentariu de eusebiu — decembrie 31, 2010 @ 13:32 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.