Mai in gluma, mai in serios… ;)

februarie 20, 2014

Samariteanul… modern… ;)

Cine nu cunoaste pilda bunului samaritean? Toata lumea a auzit de ea… Totusi… varianta asta nu cred ca o cunoasteti… si, indiferent daca sunteti credinciosi, atei, agnostici sau mai stiu eu cum… n-o sa regretati ca ati citit-o… 😉

Desigur… este numai un pamflet… daca va deranjeaza (totusi), aruncati pietrele in Alexandru, ca el e de vina, el a scris-o… 😀

Se făcea că un om se cobora de la Ierusalim la Ierihon, nu ştim din ce cauză, poate în interes de serviciu. Pe drum, stîncos, prăfuit şi întortocheat, dă peste nişte haiduci, terorişti sau în limbajul internaţional, tîlhari la drumul mare. Cum Robin Hood nu s-a inventat încă ca să aibă parte de o judecată dreaptă şi Toma Alimoş era încă adolescent, aceştia îi fac o fizioterapie intensă după ce bineînţeles îl dezabiază şi îl uşurează de bunurile din dotare: pass, permis, carduri, maşină, mobil şi tabletă. Ba i-au luat şi keşul şi i-au lăsat leşul… ca să nu-i mai poată identifica. Să-l îngroape cine-o vrea, că doar ei nu erau într-o misiune caritabilă, ci voiau mai mult de la viaţă, care le-a şi dat ce au căutat. Aviz amatorilor şi ca să nu facem discriminare şi amatoarelor!

Faza I. Trafic aproape inexistent, dar trece pe acolo o limuzină cu însemnele instituţiei cereşti. Ce să vezi? Un pastor! Ce aţi zice dacă limuzina ce îl transporta pe pastor s-ar fi oprit, pastorul ar fi coborît, ar fi constatat că mortul era viu, i-ar fi spus şoferului să îi acorde primul ajutor şi ar fi sunat la 112 după ambulanţă şi poliţie? Ei, nu faceţi caz, nu vreau să mă iau de preoţi, avem şi noi echivalentul, aşa că ştiţi despre ce vorbesc. Dar aşa ceva nu s-a întîmplat. Gagiu cu însemnele cerului, cu ungerea, cu slujba, cu legămîntul şi cu cartea de muncă la zi a trecut mai departe fără ca şoferul să schimbe vitezele, ba cred că a şi accelerat.

Faza II. Vine un dirijor de cor, un diacon sau ca să mă exprim aşa un lucrător în sistem, unul ce slujeşte dar nu are teologia. Maşină mai mică, n-are şofer, e mai precaut la curbe, cît pe-aci să dea peste cadavrul viu. Se opreşte, deschide manual geamul, se uită la sîngele închegat de pe faţa victimei, trage o flegmă ce poposește în colbul drumului de necaz; îşi aduce aminte însă că are repetiţie la fix, îl ocoleşte cu grijă ca să nu deranjeze locul crimei pe cînd vine poliţia, îşi face procese de conştiinţă că se vor vedea şi urmele cauciucurilor sale, dar dispare că era în întărziere. Soţia a uitat să-i pună sandviciul coşer şi a trebuit să se oprească la un draivin să prindă la inimă.  Pariez că Ada Milea ar umple sălile cu balada samariteanului ăstuia!

Faza III. Tot pe acolo trece un samaritean ce era în călătorie. Ei, un fel de Sami…

Vine un beamve în trombă. Abeesul îl opreşte la cîţiva ţenti de om. Se dă jos un tip plictisit de maşini, de lumea asta, de universul ăsta meschin şi alte cele. Blonda de pe locul mortului îşi revine cu greu din centura pretensioantă. Noroc că nu s-a deschis eărbegul că se duceau buzuţele alea siliconate… Se pune cu gura pe Sami care deja înjura în gînd spoilerul prea jos, rarul că nu i-a omologat noile jenţi şi poliţia de frontieră că n-a lăsat-o pe Mimi a sa să treacă frontiera.

“Şi ce dacă e minoră!  Acuma ce tot clanţăne? Comică fetiţa: are impresia că poate acoperi boxele; doar nu vrea să-i pun Vivaldi… Ce chestie! Cine l-o fi lăsat aşa, să moară ca un cîine la marginea dumului? Vreun gabor!”

Dă să plece. Îi vine o idee: ia să vedem cine e tipul ăsta dacă tot am oprit. Îl scotoceşte prin buzunare. Nu. Nu s-a speriat cînd mortul a clipit!

“Mimi, nu mai te belezgoi în oglindă, dă trusa!”

“Eşti dus?”

“Da bă! Mişcă-ţi… şi dă trusa aia odată!”

Vine trusa, vine apa oxigenată, garou, pansamente, atelă. Tremură, Sami, Mimi şi ăsta, oricare i-o fi numele.

“Omule, eşti bine? Ce s-a întîmplat?” Dar “omul” îţi pierde cunoştiinţa. Sami îl saltă ca pe un fulg.

“Las că n-am tras degeaba la fiare în ultimii cinci ani de penitenciar. Dar asta-i o altă poveste…”

Îngrămădit în spate omul abia mai respiră cînd Sami opreşte la primul cabinet privat.

“Uite cardul meu de sănătate, ia de aici, uite ia nişte euroi că n-am mărunţi, şi vezi că vin înapoi să ne socotim. Poate mă tragi în piept!”

Cum discuţia era despre ce să facă cineva ca să ajungă garantat la viaţa veşnică, poate ar trebui să observăm că cel ce a pus întrebarea a avut bunul simţ să recunoască că Sami, cel ce a avut milă de “departele” său avea cele mai mari şanse să se încadreze în această categorie. Ar trebui să-l imit, chiar dacă nu am beamve, Mimi, boxe paiăniă sau card de sănătate!

Faza IV

Demarare în trombă, scîrţîit de cauciucuri şi urme negre pe asfalt. Asta maşină! Şi în a doua scîrţîiau cauciucurile. Plecarea a fost la fel de neceremonioasă şi abruptă ca şi sosirea. Bateria aproape descărcată a mobilului i-a pus capăt răbdării. Cum să faci încă 18 de mile pînă acasă? Şi pentru ce? Pentru nenorocitul ăla de paşaport? Lovea ritmic bordul uitîndu-se cu coada ochiului în retrovizor. Boxele mugeau:

“UH! Bad boys watcha gon, watcha gon, watcha gonna do?”

Sirenă, girofar. Nu apucase să observe maşina de poliţie parcată la umbră, nici limitatorul de viteză. Ei, n-avea decît ceva peste 100! Trase pe dreapta în cele din urmă. Poliţistul imaculat încă se lupta cu praful. Îi studie cîteva secunde numărul de înmatriculare, cu mîna dreaptă pe tocul armei. Se apropie prudent de conducătorul auto ce părea să dea semne de nervozitate.

“Agent Ieremia. Actele dumneavoastră, ale maşinii, asigurarea, vă rog.”

Urmărea fiecare mişcare a celor doi ocupanţi.

“De unde veniţi?”

“De pe Marte!. Tocmai am primit ordin să vă invadăm. Ce te interesează de unde să venim? Ce…  păpădie vrei?” Dar calmîndu-se adăugă: “Parcă din…. Ierihon…”

“Domnule, v-am detectat cu treizeci de mile peste viteza legală.” Apoi adăugă ironic:  “Vă grăbiţi undeva?”

“Încă un deştept pe lumea asta!” Sami îl fulgeră cu o privire ce ţi-ar fi făcut să-ţi îngheţe sîngele în vene.  Noroc că era zăpuşală. Cu o mişcare neglijentă scoase permisul din buzunarul interior al hainei.

“Nu mişca!” Permisul rămase suspendat la capătul unui gest neterminat. Clicul piedicii spori pînă la paroxism tensiunea. Broboadele de sudoare se scurgeau încet şi sîcîitor pe faţa poliţistului cu chip de adolescent, arma tremurîndu-i uşor în mîna crispată. Curelele tocului de armă lui Sami îl dăduseră de gol. Uitase de armă. Cu toată tevatura asta…

“Centrala, un suspect înarmat cu un potenţial ostatec, două mile vest de Ierihon!” Sami privea în gol. Tremurînd, Mimi se ghemuise toată lîngă el.

“Solicit ajutor de urgenţă!”

“Suspectul Ţigan Sami, CNP… domiciliat în … rog urgent identificare în baza de date!”

Faza V

“Agent Ieremia, aici centrala. Ai datele solicitate din baza noatră de date: suspectul, Ţigan Sami, născut în 1972, la Betlehem, domiciliat în Ierusalim, str. Holy Graal nr. 145, proprietar al unui BMW număr de înmatriculare… fost director al Penitenciarului de Maximă Securitate din Beer-Şeba între 2001-2006, văduv, tatăl, repet… tatăl minorei Mimi, actual şef departament al Serviciului Naţional de Securitate, permis port-armă seria… numărul… Soţia victimă unui atentat cu bombă în Ierusalim, în urmă cu şase ani…”

Şi apoi pe un ton glumeţ: “Ieremio, să continui?”

“Mda…”

“În MI-SIU-NE!”

În loc de concluzie la incident, la pildă şi în general la ameninţările şi provocările vieţii creştine citez din cel mai citit autor al tuturor timpurilor:

“Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină; dar dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric. Aşa că, dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta!“

Aviz amatorilor de interpretări dincolo de ceea ce scrie textul. Recomand concentrarea pe o observare mai atentă, ce nu poate duce la o interpretare eronată decît din rea voinţă, avînd în vedere, mai ales, că interpretarea se face în context.

Reclame

2 comentarii »

 1. Sorina, fată, te superi, nu te superi – mie nu prea îmi place măi… Nu fiindcă m-aș simți lezat în postura mea de creștin. Nu-s nici atât de habotnic și nici așa de încuiat. Dar se cam forțează umorul, textul e și un pic cam lunguț pentru acest gen, na !, ce mai tura-vura : nu m-a dat pe spate.
  Să nu te superi, te rog eu. Am spus, sincer, ceea ce am gândit/simțit. Și am făcut-o cu drag.

  Comentariu de Dan — februarie 20, 2014 @ 19:54 | Răspunde

  • Nu ma supar, Dane, si apreciez ca iti „esprimi” parerea chiar cu riscul sa iei o scatoalca de la mine… 😀
   Pe mine m-a amuzat… in primul rand, imaginatia autorului. Da, ai dreptate, pe alocuri e putin fortata nota… dar exagerarea are si ea motivele ei… Satira tintea in rigiditatea din gandirea unora, in eroarea din intelegere a altora si in incultura unei a treia categorii… Sa zic asa, mie mi s-a parut o mostra de „predicuta” pe care ar asculta-o si categorii de oameni mai de la „periferia societatii” care, de multe ori, ne pot uimi cu omenia lor… Eu am avut ocazia sa cunosc asemenea oameni… si cred ca textul mi-a placut si pentru ca mi-a amintit de ei… 🙂

   Comentariu de Sorina — februarie 20, 2014 @ 20:27 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: