Mai in gluma, mai in serios… ;)

Ianuarie 31, 2014

Ce parere aveti: v-ar placea sa traiti intr-o asemenea lume?

In prezent, traim intr-o lume infestata de teama. Inoculeaza unui om o doza suficienta de teama si il vei putea controla! Viata noastra este amenintata permanent de tot felul de factori de agresiune. Supunerea maselor se face foarte simplu, prin fluturarea permanenta (prin creierele lor) a ideii de frica: de moarte, de boala, de razboi, cutremur, saracie, terorism… de orice poate produce durere, discomfort, lezarea egoismului…

Ideea acestui film nu este chiar noua. Am mai intalnit-o in Biblie, in cazul celor 40 de ani de ratacire prin desert (dupa iesirea din Egipt), cand evreilor care il urmau pe Moise le-a fost data MANA: o proteina (sau un complex de proteine) sub forma unor bobite albe, mai marunte decat mazarea, cu gust de miere, foarte hranitoare. Aceasta nu doar ca le potolea foamea, ci le si furniza toate substantele necesare corpului, in conditiile mentinerii sanatatii. Curios era un lucru: fiecare putea sa adune exact de cat avea nevoie familia sa pentru a se hrani, pana a doua zi. Tot ce depasea aceasta cantitate nu putea fi pastrat deoarece se strica. Doar cu o zi inainte de Sabat (ziua de odihna si dedicata in mod aparte relatiei cu Dumnezeu) aveau voie sa culeaga portie dubla. Si – asta e partea interesanta! – in acest caz, mana isi pastra proprietatile timp de doua zile. Nimeni nu muncea pentru a obtine aceasta mana, ea “pica din cer” peste noapte. Si fiecare lua atat cat ii era necesar, nici mai mult, nici mai putin.

Al doilea caz in care intalnim o idee asemanatoare este in cazul Bisericii primare (cea infiintata la inceputul crestinismului) in care fiecare vindea tot ce avea (surplusul acumulat sub forma a orice fel de proprietati) iar ce obtinea punea la dispozitia comunitatii. Tot ceea ce devenea comun era distribuit cu mare simt de raspundere de catre persoane anume numite, de inalta tinuta morala. Dupa acest act de renuntare la proprietatile materiale, fiecare isi aducea contributia la nevoile societatii dupa priceperea si puterile sale, spre beneficiul tuturor. Iar aceasta era o regula generala, astfel incat fiecare se ocupa cu lucrul la care se pricepea si, totodata, avea tot ce ii era necesar. Fara a se pune problema acumularii de surplusuri inutile.

Ce aduce in plus acest film este utilizarea tehnicii (care nu era disponibila in vremurile mai sus amintite) si solutiile ecologice (cel putin, asa imi par) nepoluante si nedistructive, sau cel putin in mult mai mica masura decat cele actuale.

Sincera sa fiu, as fi super-incantata sa traiesc intr-o asa societate! Si, chiar daca pare o adevarata utopie (= proiect imaginar, fantezist, irealizabil), eu cred ca, daca omenirea va face (in timp util) saltul spiritual despre care se vorbeste in Apocalipsa, noi (sau urmasii nostri, macar) vom avea ocazia de a mai vedea Pamantul ca pe o planeta vie. Daca nu… nici nu cutez sa imi imaginez ce se va intampla, intr-un timp mult mai scurt decat ar putea crede multi dintre noi!

Eu va sfatuiesc sa il vedeti! Cu siguranta, aveti ce invata din el… si e posibil sa aflati si raspunsuri la unele intrebari care va framanta… 😉

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: