Mai in gluma, mai in serios… ;)

iunie 23, 2013

O Cincizecime fericita si cu folos!

Ne doresc ca, in aceasta zi minunata, prin mila lui Dumnezeu, Duhul Sfant sa coboare asupra noastra si sa ne umple, transformandu-ne mintea, sufletul si chiar trupul – viata noastra in intregime! Fie ca intelepciunea si celelalte daruri ale lui Dumnezeu sa fie impartasite cu noi toti!

 

Duminica de astazi mai este numita si „Duminica Cincizecimii”, intrucat pogorarea Duhului Sfant peste Apostoli, in Ierusalim, a avut loc in cea de-a cincizecea zi de la Inviere. Evanghelistul Luca, in „Faptele Apostolilor”, istoriseste momentul in care Duhul Sfant, sub chipul unor limbi de foc, a umplut de darurile sale pe Apostoli, pentru inceput acestia capatand marea putere de a grai in limbi straine, necunoscute de ei pana atunci. Spre mirarea multor oameni aflati in Ierusalim, cei doisprezece au inceput sa faca cunoscuta invatatura Mantuitorului catre neamuri, in diferite limbi, desi acesti ucenici erau stiuti de multi dintre cei prezenti ca fiind evrei simpli, fara educatie, in nici un caz preocupati de invatarea limbilor straine.

Cand Duhul Sfant S-a pogorat peste Apostoli, acestia au devenit „preaintelepti”, fiind umpluti „de lumina, ravna si toate harurile dumnezeiesti” – asa cum prea frumos exprima Patriarhul Justinian.

Cuvantul romanesc „rusalii” deriva, probabil, indirect, din lat. Rosalia, prin termenul din gr. medie ρουσάλια si sl. Rusalija.

In Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la inceput, o sarbatoare agricola de bucurie a evreilor, in care se ofera parga din roadele pamantului (Ex 23, 16; Num 28, 26; Lv 23, 16), numita si „Sarbatoarea saptamanilor” Savuot (Ex 34, 22; Lv 23, 15). Mai tarziu, ajunge o aniversare a Legamantului, care fusese incheiat la 50 de zile de la iesirea din Egipt (Ex 19, 1-16).

Si Rusaliile crestine au legatura cu Legamantul, fiind o sarbatoare a incheierii launtrice a Noului Legamant al harului si iubirii, prin coborarea Sfantului Duh. Rusaliile reprezinta si consacrarea solemna a Bisericii intemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfant nu este daruit numai Bisericii in ansamblu, ci si fiecarui crestin in parte, cu darurile sale (Gal. 5, 22).

Semnificatia Rusaliilor crestine mai poate cuprinde urmatoarele aspecte:

  • revarsarea eshatologica a Duhului Sfant
  • incununarea Pastelui lui Hristos, prin revarsarea Duhului asupra apostolilor
  • adunarea comunitatii mesianice, potrivit profetiilor
  • deschiderea Bisericii catre toate popoarele
  • inceputul misiunii

 

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: