Mai in gluma, mai in serios… ;)

Martie 20, 2013

Afacerea „colesterolul”

Filed under: utile — Sorina @ 11:13
Tags: , , , , , , , , , , ,

cholesterol     cholesterol2     Foarte interesant… merita citit!

Mijloacele mass-media au indus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol. Oameni de o splendidă sănătate telefonează la cabinet şi cer, cu o voce tremurândă programare pentru „colesterol”. Buletinul de analize le adânceşte angoasa, aducându-i la limita disperării.
„Am două sute. E grav, dom’ doctor ?”
Răspundem: nu, nu este grav.
Valoarea normală a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge.
Dacă este aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate a laboratoarelor tipăresc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari?
Ei bine, aici este o altă poveste. Una discret ruşinoasă pentru tagma noastră medicală, dar care totuşi trebuie spusă.
Pacienţii sunt rugaţi să nu mai spună nimănui că au aflat de la mine cele ce urmează.
Dacă totuşi vor spune, atunci să nu scrie, iar dacă vor scrie, să nu semneze.
Dacă, totuşi, nesocotind acest sfat, vor semna, eu declar de pe acum că nu ştiu nimic şi că sunt cu totul străin de cele scrise mai jos.
Secretul este că scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o curbă paralelă şi cu puţin ulterioară descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scădea colesterolul.
Astfel, în anii ’80, singurul medicament cu această proprietate principală era acidul nicotinic.
Acesta era foarte ieftin şi, dealtfel, avea reacţii adverse importante, care îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicină anterioară anului 1980, vor citi acolo valoarea normală a colesterolului, care este de 280 mg %, aşa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atenţie şi regim, dar nu tratament medicamentos.
Odată cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe şi aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru această clasă a crescut enorm. Cum numărul pacienţilor cu hipercolesterolemie reală era mic, specialiştii în marketing au făcut diferite socoteli, din care a reieşit că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de tratament medicamentos cronic peste această valoare, firmele producătoare ar avea numai de câştigat. Cum, cel puţin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici în baza unor studii, au început a se întruni „vârfurile cercetării medicale”, mai întâi în congrese o dată la doi ani prin capitale europene, mai nou în congrese anuale prin locaţii mult mai exotice.
La astfel de „întruniri ştiinţifice mondiale”, de regulă însoţite de un bogat program cultural-artistic (de la degustări de licori la safari) există deja obiceiul ca medicii participanţi să prezinte lucrări „ştiinţifice”, în care se pretinde, folosindu-se cu multă măiestrie posibilităţile largi ale statisticii, că valorile normale sunt mai mici decât se credea, că există riscuri serioase pentru sănătate la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi ridică serioase probleme de sănătate publică etc.

Să mai observăm că ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil şi pentru valoarea normală a tensiunii arteriale şi (în măsură ceva mai mică) pentru glicemie.
Extrapolând, putem prevedea încă de pe acum că, dacă mâine va apărea un medicament care să modifice grupa sangvină, poimâine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla că suferă de o grupă sangvină de-a dreptul toxică.

Tratamentul hipercolesterolemiei
Dacă valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar nici un tratament, aşa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie în această situaţie.

Dacă valoarea colesterolului este între 260 şi 279 mg %, este recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, împreună cu repetarea determinării colesterolului şi a fracţiilor sale (raportul HDL versus LDL, dacă nu a fost făcut)

Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului, laptelui gras, cărnii grase şi cu limitarea numărului de gălbenuşuri la 4 pe săptămână (albuşurile nu conţin colesterol).
Se recomandă un regim bogat în peşte (minimum 2 kg pe săptămână) şi folosirea cu generozitate a cimbrului şi usturoiului.
Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în această privinţă.
Din 6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul total, cât şi fracţiile lui.

Dacă valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos.
De regulă cu Vasilip o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa principală, sau o altă schemă în funcţie de datele culese la consultul medical.
Reevaluare după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele sunt eficiente.

Tipuri de întrebări frecvente:
Am colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această valoare în chenar negru şi în dreptul ei scrie: „above normal range”. Şefa laboratorului, când mi-a înmânat buletinul de analiză, m-a rugat să stau jos. Vecinii şi cei din familie sunt îngroziţi de cât de mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris să iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunându-mi că în caz contrar am să fac infarct.
Ce este de făcut ?
Răspuns: dacă încă nu aţi citit articolul acesta, citiţi-l.
Laboratorul dă valorile normale în funcţie de ce valori normale se introduc cu ajutorul tastaturii, nu în funcţie de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un eşantion considerat sănătos, aşa cum ar trebui, potrivit unei definiţii ştiinţifice a „normalului”.
Vecinii şi cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul ar vrea să primească invitaţie şi sponsorizare şi la congresul de anul viitor de la Ouagadougou .
Dacă nu credeţi toate acestea, intraţi în primul anticariat şi uitaţi-vă în orice carte de medicină anterioară anului 1980 şi vedeţi cât este colesterolul normal.

Am auzit că uleiul de porumb nu conţine colesterol, e adevărat ?
Răspuns: nici un ulei nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile să sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fruct sau legumă sau cereală este la fel de bună din punctul de vedere al regimului în cazul unei hipercolesterolemii, iar un număr mic de plante sunt în mod deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul.
Este esenţial să nu mâncaţi de loc: carne grasă şi smântână şi să mâncaţi cât mai puţine gălbenuşuri de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotrivă, peştele este foarte indicat. Orice fel de peşte şi cu precădere, în mod paradoxal, peştele gras. Deşi laptele şi multe brânzeturi conţin colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul dacă sunt folosite în cantităţi prudente.

Tratamentul medicamentos al colesterolului are reacţii adverse ?
Răspuns: Orice medicament, începând cu banala aspirină, are reacţii adverse.
Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile şi anii, are posibile riscuri. Aceasta nu înseamnă să nu luăm medicamente de loc, ci să o facem atunci când, în urma unui raţionament medical, medicul nostru consideră că beneficiul scontat este mai mare decât riscul potenţial.
Urmez un regim strict vegetarian, şi totuşi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %.

De unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele săptămâni am mâncat numai urzici şi mere ?
Răspuns: Această situaţie (relativ rară) în care vă aflaţi se explică printr-o tulburare reală de metabolism. Aşa cum spuneam, celulele animale sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac excepţie. Uneori această sinteză este în exces. Va trebui să urmaţi un tratament medicamentos, în principiu toată viaţa, tratament în lipsa căruia există un mare risc să suferiţi de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral, etc.

Am colesterolul mărit, dar nu suport să mănânc peşte, iar usturoiul îmi face rău. Ce este de făcut ?
Răspuns: În loc de peşte, puteţi folosi numeroasele suplimente alimentare care conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de usturoi, încercaţi tablete de usturoi de la farmacie.
De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante.

Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL-LDL nu este bun. Ce trebuie să fac ?
Răspuns: afectarea raportului dintre „colesterolul bun”, adică HDL şi „colesterolul rău”, adică LDL are importanţă mai ales în cazurile în care colesterolul normal este crescut sau are valori la limită.
Deci, în cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie.
O importanţă mai mare acordată peştelui în alimentaţie ar fi indicată, totuşi.

Mereu aud despre marea problemă a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scăzut, sub limita normală. E vreo problemă ?
Răspuns: nu, deoarece nu există boli care să fie declaşate de prea puţin colesterol, aşa cum există în cazul invers. Totuşi, unele studii sugerează o legătură între colesterolul scăzut (sau la limita inferioară) şi depresie, fără a se putea preciza dacă e vorba de o legătură de tip cauză-efect sau de o corelare de altă natură.

 

Dr. Mihnea DRAGOMIR

 

( http://www.ecolife.ro/articole/sanatate/inselatoria-colesterolului.html )

Reclame

2 comentarii »

 1. AI SPUS MULT DA R NU TOT .!AM MATERIALE IN ENGLEZA DAR NU AMTIMP SA LE TRADUC
  E CEA MAI MARE INSELATORIE A SECOLULUI SI EO RUSINE CA SI CADRELE MEDICALE SINT SPALATE PE CREIER SA ADMITA ACESTE MINCIUNI INCLUZAND IN PRIMUL RAND DOCTORII CARE SANT MITUITI CU BANI GREI SA PROPAGE ACESTE MARI MICIUNI DIN IAD VENITE
  PRIETENII MEI CARE AU AVUT COLESTEROL MIC AU MURIT DE INIMA! INTELEGI TU ACEASTA MARE INSELATORIE ?ERAU BINE DIN PUNCT DE VEDERE SPORTIV ANTRENATI NU GRASI MANCAU FOARTE SANATOS DAR AU MURIT DE INFARCT CU COLESTEROL 160 .COLESTEROLUL E CA UN GRUP DE POMPIERI CARE SE DUC SA STINGA FOCUL SI CAND VINE POLITIA II GASESTE ACOLOPE EI SI DA VINA PE EI DAR IN SCHIMB NU CAUTA PE ARSONISTI CARE SANT: ZAHARUL SI TOATE E-URILE SI CHIMICALELE PE CARE LE MANCAM PLUS MSG-UL DIN TOATE PRODUSELE FABRICATE SAU GATITE LA RESTAURANTE SAU VANDUTE GATA LA MAGAZINE PLUS FLORUL DIN APA , CORN SIROPADICA SIROPUL DIN PORUMB DIN TOATE BAUTURILE ACESTEA STRICA PLUS ZAHARINA,SI TOTE INDULCITOARELE DIN BAUTURILE DIETETICE, ULEIURILE DE RAPITA ,PORUMB CHIAR DE MASLINE SI ALTE FELURI CARE SE SCRIU UNA PE STICLE SI ALTA INNAUNTRU CARE DE MULTE ORI SANT GUDROANE DOVEDITE DE SPECIALISTI IN CHIMIE SI PUBLICATE SAU CORN SIROP DIN TOATE BAUTURILE ACESTEA STRICA VASELE ,ARTERELE MUSCHII SI MAI SI PROVOACA CANCERUL .ASACA E FOARTE IMPORTANT SA VA INFORMATI SI SANUMAI CREDETI DOCTORII CARE SANT GREUPLATIT SA SCOATA ANALIZE RELE DIN BURTA CACI SANGELE SE ARUNCA LA GUNOI SI REZULTATELE SE PUNPE HARTIE CONFORM DORINTELOR DOCTORILOR .AACEASTA EO TRAGEDIE IN TOATA LUMEA CU MICI EXCEPTII NUMARATE PE DEGETE SI PE CARE NU LE NIMERIM ASA USOR .DACA GASEC INFORMATII TI LE TRIMIT PE EMAIL .I-MI PARE RAU CA NU POT SA LE TRADUC ,NU AMTIMP DAR O GRAMADA DE OAMENI CARE TOTUSI MAI JUDECA NETULBURATI LA M INTE DE ATATEA OTRAVURI ,VOR FI AJUTATI.ANALIZA DE COLESTEROL NU SPUNE NIMIC DECAT CE VREA DOCTORUL SA SPERIE OMUL SANATOS SA IL FACA BOLNAV SI CLIENT PE VIATA .AM DISCUTAT SI CU DOCTORUL MEU DE FAMILIE SI CU SOTIA LUI SI AU FOST DE ACORD CU MINE DAR AU SPUS CA ASIGURARILE NU VOR SA FACA ANALIZELE SPECIALE CARE ARATA CANUMAI O FRACTIUNE DIN COLESTEROLUL MIC CEL DEJOS E RAU SI EDEINTELES CUI AR VNDE EI STATINELE ?PE CINE AR MAI NENOROCII PE VIATA SI ANALIZA DE HEMOCISTEINA E OPRITA SA SEMAI FACA SI IN EUROPA SI AIC CEA CARE ARATA DACA AI FACTORI DE AGLUTINAREA PARTICOLELEOR DE PE VA SE DECI CEA CARE CONTRIBUIE LA VREUN INFARCT ,CACI OAMENII AR LUA ACID FOLIC SI VIT B12 SI S-AR FACE BINE .
  SCRIU SI VORBESC CA O ASISTENTA MEDICALA E NOAPTEA TARZIU LA MINE SI NU VAD BINE SI DE ACEEIA AM SCRIS CU LITERE MARI TREBUIE SAI-MI SCHIMB OCHELARII ASA CA SCUZE SI PE CURAND CU ALTE INFORMATII PE EMAIL SANT INDIGNATA DE ATATA PROSTIE LA OAMENI SI LENE IN LIPSA DEINFORMARE ACUM CAND E ATATA INFORMATIE PESTE TOT SI ALDOILEA DE CEI CARE ISI BA JOC DE VIATA ASTA SI ASA ASA DE SCURTA SI MANINCA TOATE PROSTIILE SI MOR DE PROSTI DIN MANA DOCTORILOR SI ECHIPATE SPECIA LPENTRU ACESTE CAZURI DE PROSTIE .DACA AS SCRIE O CARTE NUMAI DESPRE CATE GRESELI MEDICALE VOITE AM OBSERVAT LA DOCTORII MEI BINEINTELES PE CARE I-AM RESPINS SI PUS LA PUNCT SI LA CATE NELEGIUIRI SE INTAMPLA IN SPITALE CRED CA AS DISPRAREA IN CATEVA ZILE ASA CA POSTEZ SI EU AICI LA TINE INDIGNAREA MEA MIRANDU-MA DACA MAI EXISTA OAMENI CU MINTEA INTREAGA SA JUDECE BINE CE AUD DE LA DOCTORI SI CE BAGA IN GURILE LOR: MEDICAMNTE SAU MANCARUTI OAMENI BUNI INFORMATI-VA SI NU VA DUCETI LA DOCTOR CREZAND CA VA VREA BINELE EI SANT PLATITI IN FUNCTIE DE CATI OAMENI SANT CONSUMATORI DE DROGURI SI TINUTI BOLNAVI CONTINUU .REPET SANT SI EXCEPTII PE CARE EU NU LE-AM INTALNIT INCA NICI INTRE CREDINCIOSI TOTI SI AU VANDUT SUFELTELE LA MAMONA !VB

  Comentariu de ioan17 — Martie 20, 2013 @ 13:31 | Răspunde

  • Totul, in lumea asta, a ajuns obiect de comert (suntem vanduti de cei care detin puterea financiara): trupurile noastre, sufletele noastre, mintile noastre… 😦

   Comentariu de Sorina — Martie 20, 2013 @ 18:25 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: