Mai in gluma, mai in serios… ;)

Ianuarie 22, 2013

O proza care merita citita… ;)

     Stiu, nu e frumos deloc dar… om sunt si eu, cateodata… Am furat… E drept, am anuntat proprietarul ca voi face asta (daca mai recunosc o data, dupa ce am facut-o, ar trebui sa ma ierte deplin, nu? 🙂 ) dar… Nu, nu m-am putut abtine… am vrut sa va daruiesc si voua ce am gasit acolo… ca tare mi-a placut… 😉

Acum, daca tot am facut-o… macar bucurati-va de ce va ofer!… 😉

Mister psihiatric – Jaroslav Hašek

    Era cam in jurul orei doua noaptea, cand domnul Hurych se intorcea de la o intrunire a abstinentilor care avusese loc undeva intr-un mic restaurant de la Mala Strana. Intrunirea se prelungise mai mult ca de obicei, deoarece pe ordinea de zi figura punerea in discutie a demisiei presedintelui, amestecat intr-o afacere murdara. Pe scurt, presedintele fusese surprins intr-un restaurant in timp ce sorbea tacticos dintr-un pahar de bere Pilzen. Ca persoana onorabila ce era, se retrase din functie.
Asadar domnul Hurych se indrepta incet spre casa, trecand peste podul Carol. Mergea senin si fericit, avand constiinta omului ce munceste pentru binele omenirii. Ce-i drept, in stomac mai simtea inca raceala apei minerale, dar nitelus mai sus, in piept, ii batea o inima fierbinte de filantrop, care era gata-gata sa i se inece in osanza, daca medicul nu i-ar fi interzis cu desavarsire sa mai bea bere. De o jumatate de an era abstinent si se angajase cu fermitate in lupta impotriva alcoolului. Devenise secretar al Asociatiei Abstinentilor, era abonat la Interesele umanitatii, invata esperanto si se hranea cu zarzavaturi.
Dar iata ca in timp ce trecea podul, meditatiile sale nocturne fura intrerupte deodata de un strigat ce venea dinspre apa. Parea sa fie unul din acele strigate in noapte atat de indragite de poeti, caci ele aduc un profit material de saisprezece heleri, atat cat se plateste de fiecare vers in care strigatele misterioase si senzationale plutesc peste apa raului in tacerea noptii intunecate.
Domnul Hurych se apleca iute, inclinandu-se peste balustrada podului si cuprins de o stranie presimtire, striga in jos spre apa Vltavei:
– Aveti nevoie de ceva?
Ceva mai intelept nu-i venise in minte, in clipa in care inima lui iubitoare de oameni se aplecase peste balustrada. Si in timp ce domnul Hurych se uita in jos si scruta inunericul, pe pod pasea indreptandu-se spre Mala Strana, barbierul Bilek. Acest domn Bilek, ce-i drept, nu era abstinent si in ziua aceea nu-si impusese niciun fel de restrictii. Cu toate acestea, avea o inima nu mai putin nobila, animata de adevarata dragoste pentru aproapele sau, o inima de aur, gata de orice sacrificiu, intocmai ca a domnului Hurych.
Cu privirea lui agera, zarise o persoana ce se aplecase in mod suspect peste pod. Domul Bilek era un om de actiune. Tiptil, ca o pisica, se furisa cu iuteala rasului pana in spatele domnului Hurych, il apuca de brat si incerca sa-l doboare la pamant. Dar domnul Hurych, nelasandu-se pe tanjala, isi infipse mana in beregata agresorului necunoscut si, in timp ce striga: „Patrula !, Patrula !” cei doi barbati animati de nobile sentimente, se incaierara in toata legea. In dorinta de a-l linisti, bravul barbier tipa de zor:
– Calmati-va domnule, nu vad ce rost are disperarea dumneavoastra.
Patrula politieneasca sosi in galop si domnul Bilek, tinandu-l din rasputeri in brate pe disperatul Hurych, striga cu sufletul la gura:
– Domnilor, cetateanul acesta a vrut sa sara in apa si eu l-am salvat!
Si iata-l acum pe domnul Hurych in stapanirea a patru maini mai incercate, care il apucara de subsuori, iar unul dintre gardieni incercand, pe un ton parintesc, sa-i scoata din cap ideea sinuciderii.
Domnul Hurych, uluit de aceasta intorsatura, tipa cat il tinea gura, prada unei cumplite crize de isterie:
– Eroare domnilor, eroare!
Dupa care, izbucnind intr-un ras fortat si straniu, repeta intr-una aceeasi fraza:
– Domnilor, va inselati, nici prin gand nu mi-a trecut sa sar in apa ! Pe cinstea mea ! Zau !
Bravul barbier mergea in urma lui si din cand in cand il intrerupea:
– Am mai salvat de la moarte cativa oameni, care tot asa, voiau sa se arunce in apa, dar inca niciunul nu mi s-a impotrivit asa ca dumneavoastra. Se vede ca sunteti tare necajit si iritat. Poftim, mi-ati rupt si vesta!
Apoi, incepu sa urle la domnul Hurych celalalt gardian:
– Doamne, unde am mai ajunge daca pentru orice fleac, omul ar incerca sa-si curme viata? Toate pe lumea asta se repara. Oricare ar fi motivul supararii dumneavoastra, totul se indreapta. Iar maine dimineata, cand va veti linisti, veti vedea ca viata e totusi frumoasa.
– Da, da, viata e frumoasa! i se adresa de data aceasta domnului Hurych, gardianul din flancul drept. Daca fiecaruia care isi baga ceva in cap i-ar veni una-doua sa se arunce in apa, ar insemna ca jumatate din omenire sa moara inecata.
In timpul acesta, domnul Bilek il trase pe domnul Hurych de haine si adauga insistent:
– Ca sa stiti cine anume v-a salvat viata, amintiti-va dupa ce va linistiti ca ma numesc Bilek si ca sunt barbier la Smichov.
Cuprins de un acces de isterie, domnul Hurych incepu sa strige:
– Domnilor, va rog, dati-mi drumul, credeti-ma, n-am avut nicio intentie! M-am aplecat peste balustrada numai pentru ca mi s-a parut ca aud niste strigate de jos, dinspre rau.
– Poftim, replica pornit barbierul, dumnealui cica n-a vrut sa sara! Ei afla domnule, ca eu am experienta! Ajunge numai sa ma uit la cineva si-mi dau seama numaidecat daca vrea sau nu sa sara in apa. Dumneata daca n-ai fi vrut sa sari, nu te-ai fi impotrivit cu atata inversunare. Dimineata cand o sa va aduceti aminte de toate astea, aveti grija sa-i multumiti lui Dumnezeu ca m-a scos in calea dumneavoastra ca pe un inger pazitor.
Domnul Hurych isi pierdu rabdarea, isi rasuci capul inapoi si-i arunca nobilului si neinfricatului barbat, cateva injuraturi din cele mai urate. Dezamagit, domnul Bilek, incepu sa le povesteasca gardienilor cu glas mahnit:
– Poftim cu ce se alege omul pentru bunatatea lui! Asa-mi trebuie! Cand s-o trezi din criza, o sa-i crape obrazul de rusine pentru felul in care si-a rasplatit salvatorul.
Domnul Hurych intreprinse tenativa de a se napusti asupra barbierului, dar se razgandi numaidecat in clipa in care gardienii pomenira ca au de gand sa cheme duba.
In apropierea directiei politiei, domul Hurych facu o ultima incercare de a limpezi situatia. Spuse:
– Asadar dumneavoastra nu ma credeti? Va jur ca n-a fost decat o confuzie!
– Hai, linistiti-va, linstiti-va! il mangaiara gardienii. Dupa ce-o sa va odihniti si or sa va iasa gargaunii din cap, sa vedeti ca o sa priviti viata cu totul altfel!
– Doamne Dumnezeule, ce oameni! se vaicari domnul Hurych.
II
Sunt o seama de boli psihice insotite de obicei de incercari de sinucidere, ca de pilda: scleroza cerebrala progresiva, paranoia, melancolia, diferite manii, isterii si psihoze.
Medicii legisti chemati la sinucigasii salvati, folosesc metoda interogarii ca mijlocul cel mai eficace in sprijinul psihiatriei. Raspunsurile pe care le dau sinucigasii salvati de la moarte constituie pentru medic un indrumar in diagnosticul bolii, care in mintea bolnavilor, e insotita intotdeauna de un haos al notiunilor si imaginilor.
Si in cazul de fata fu invitat un medic legist pentru a cerceta starea psihica a domnului Hurych. Dar pana sa se prezinte, plutonierul de serviciu il interoga pe generosul barbier si, pe baza depozitiilor acestuia, intocmi un proces verbal.
De asemenea plutonierul nu se putu abtine sa nu-l imbarbateze pe domnul Hurych, ba chiar incerca sa-l mai invesealesca, vorbindu-i despre voluptatile pe care viata le ofera la tot pasul.
– O sa vedeti, toate se aranjeaza si iar o sa fie bine, chiar daca la mijloc a fost o dragoste nefericita! Nu va necajiti! Si-asta se aranjeaza! Cunoasteti doar zicala: „Cu o floare nu se face primavara”. Dimineata, dupa ce va veti linisti, va duceti frumusel sa-i multumiti domnului Bilek, ca v-a salvat viata. Daca aveti cumva neintelegeri familiale, certuri sau mai stiu eu ce, atunci luati-va catrafusele si mutati-va! Chestiile astea nu trebuie luate prea in serios. Iar daca la mijloc e vreo chestie de ordin financiar – fireste, n-am de unde sa cunosc situatia dumneavoastra – abia nu trebuie sa va necajiti, pentru ca orice om cinstit se descurca. Munca il inobileaza pe om!
Cum credeti ca a reactionat la treaba asta domnul Hurych? Acoperindu-si fata cu mainile, a inceput sa strige:
– Dar pentru Dumnezeu, oameni buni, n-am avut nicio intentie!
Dupa care domnul Bilek urla din nou la el, vrand parca sa-l trezeasca dintr-o halucinatie:
– Eu sunt frizerul Bilek din Smichov. Mie puteti sa-mi spuneti ce v-a indemnat…
Dar domnul Hurych izbucni intr-o noua criza de plans.
III
In sfarsit sosi si medicul legist, care spuse:
– Aduceti-l incoace pe anchetat!
Domnul Hurych intra speriat, palid la fata, cu buzele albe si parul ravasit.
– De ce ati vrut sa va aruncati in apa?
– Jur ca n-am vrut!
– De ce tagaduiti ? Avem martori: pe domnul Bilek si pe gardienii care v-au adus aici. In timp ce ei v-au salvat viata, dumneavoastra v-ati impotrivit cu furie.
– Nemaipomenit ! Ingrozitor ! se tangui domnul Hurych.
– Spuneti-mi va rog, de ce apune soarele?
– Pentru numele lui Dumnezeu, domnule doctor, va rog!
– Cunoasteti vreun stat liber in Asia?
– Domnule doctor, va rog!
– Cate religii exista in Europa?
– Doamne Dumnezeule, domnule doctor, intelegeti…
– Cat face de sase ori doisprezece?
De data aceasta domnul Hurych nu se mai putu stapani si in loc sa raspunda „saptezeci si doi”, ii carpi o palma venerabilului medic legist.
Dimineata fu transportat la balamuc, unde se afla sub supraveghere si tratament de mai bine de un an si jumatate, intrucat medicii n-au descoperit la bolnav inca niciun semn ca ar fi constient de boala sa psihica, ceea ce potrivit legilor psihiatriei, e un indiciu de ameliorare a starii sanatatii bolnavului.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: