Mai in gluma, mai in serios… ;)

Decembrie 2, 2012

Condimente orientale – 2

spices_shop_condimente     Cand vorbim de mancare picanta, ne vin in minte ardeii iuti. Exista insa si alte condimente care ne fac sa resimtim aceeasi senzatie de arsura:

  • PIPER DE CAYENNE – Este o pulbere obtinuta din ardei iute rosu (uscat si macinat), care e mult mai tare decat boiaua; excelent in chilli con carne.
  • ARDEI IUTI ZDROBITI – Obtinuti din ardei iuti rosii, uscati si pisati; ii pot inlocui cu succes pe cei proaspeti.
  • BOIA – Pulbere obtinuta din ardei iute, al carei gust variaza de la dulce pana la iute sau chiar afumat (este folosita adesea in preparatele spaniole).
  • PIPER CHINEZESC (SICHUAN) – Este unul dintre ingredientele principale din amestecul de cinci condimente. Are un gust picant specific, lemnos, care se potriveste cu crevetii si caracatita.
  • SEMINTE DE MUSTAR – De obicei, sunt folosite pentru a condimenta muraturile sau preparatele indiene. In pasta de mustar sunt foarte placute la gust. Zdrobite sau pisate, au un gust foarte iute.

Mirodenii dulci si parfumate, dar nu picante. Macinate, intra in compozitia unor preparate; intregi, se folosesc pentru aroma, dar nu se mananca.

  • CARDAMOM – Adauga un parfum dulce atat preparatelor picante, care au curry, cat si deserturilor cu orez si celor cu crema.
  • ANASON-STEA – Seamana la gust cu anasonul si se utilizeaza la parfumarea siropurilor sau a fructelor in sirop (pere, smochine).
  • SCORTISOARA – Sub forma de baton, se foloseste in preparatele indiene si marocane cu carne, cu orez si in cuscus. Macinata, se pune in aluaturile pentru pesmeciori, placinte, este presarata deasupra orezului cu lapte etc.
  • BATON DE VANILIE – Despicati batonul pe lungime si razuiti semintele: folositi-le pentru a parfuma laptele pentru creme, inghetata. Pastrati aceste batoane intr-un borcan cu zahar pudra, care preia aroma si poate fi utilizat apoi la cocteiluri sau deserturi.
  • CUISOARE – Cu o aroma mai aspra si usor amarui la gust, se folosesc in cantitati mici la prajituri, la concentrate, sunt infipte in jambon inainte de a fi dat la cuptor.

 

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: