Mai in gluma, mai in serios… ;)

Februarie 26, 2012

Cele mai nocive preparate din carne

    (vezi si aici)

Multe dintre alimentele existente pe piata respecta normele care tin de gust si de aspect, dar nu respecta normele care tin de calitatea nutritiva a unui produs – fapt esential cand vine vorba de mancare. Aspectul e sesizat si in raportul de activitate al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), potrivit caruia o mare parte dintre alimentele vandute in comert nu respecta normele de etichetare si de conformitate impuse de legislatia in vigoare.

Datele ANPC arata ca in 2010 au fost prelevate 367 de probe de produse alimentare (preparate din carne, lapte si produse lactate, orez, gem) si s-a constatat ca la 39,8% dintre probele examinate nu s-au repectat prevederile legale in vigoare.

In cursul anului 2010, prin actiunile tematice nationale, au fost controlati aproximativ 15.700 de operatori economici dintre care au fost sanctionati peste 11.300, valoarea amenzilor date ridicandu-se la 23,7 milioane lei. Valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusa masura de oprire de la comercializare a fost de 3,9 milioane lei, din care: 3,6 milioane lei reprezinta valoarea produselor oprite temporar de la comercializare, iar 0,3 milioane lei reprezinta valoarea produselor oprite definitiv de la comercializare.

Mencinicopschi: „Alimentele din comert nu ne hranesc”

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a declarat ca o mare parte dintre alimentele existente pe piata respecta normele care tin de gust, de aspect, nu contin microorganisme, metale sau mercur, dar nu respecta normele care tin de calitatea nutritiva a unui produs – lucru esential atunci cand vine vorba de mancare. „Alimentele din comert nu ne hranesc. Aceasta este marea problema a industriei alimentare. Lipsa substantelor nutritive din preparate nu este o problema intalnita doar in Romania, ci in intreaga lume. Legislatia in domeniul alimentar se ocupa mai mult de partea senzoriala a unui produs: adica sa arate bine, sa miroasa frumos, sa aiba un gust delicios, sa reziste cat mai mult timp, dar nu si sa hraneasca”, a spus medicul nutritionist.

Seful Institutului de Cercetari Alimentare atrage atentia asupra faptului ca din cauza produselor alimentare bogate in chimicale si grasimi „rele” bolile cardiovasculare si obezitatea sunt tot mai des intalnite in randul populatiei.

„Practic mancam fara sa ne hranim. Problema este ca nu ne facem doar noua rau, ci si copiilor nostri. O femeie insarcinata care se hraneste cu alimente sarace in substante nutritive risca sa nasca un copil cu afectiuni congenitale”, precizeaza prof. dr. Mencinicopschi.

Mezelurile din comert contin multa apa si grasime

Cele mai ieftine mezeluri sunt si mai nesanatoase, sustine directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Multe dintre mezelurile de pe piata contin cantitati impresionante de apa si grasime, infime de carne si generoase de E-uri. „Primul lucru la care trebuie sa ne uitam este eticheta compozitionala. Trebuie sa stim ca pe eticheta, ingredientele sunt trecute in ordinea cantitatilor folosite. Astfel, daca vedem ca primul e apa, e evident ca acesta este ingredientul care primeaza. Cele mai de proasta calitate mezeluri contin, dupa ap, grasimea si carnea MDM, adica dezosata mecanic, care contine resturile care au ramas pe carcase „, a explicat nutritionistul.

Cele mai nocive mezeluri din comert

Medicul Mencinicopschi subliniaza inca o data ca nu toate mezelurile din comert sunt daunatoare organismului. Potrivit specialistului, calitatea produselor alimentare se reflecta din pacate in pret: cele mai ieftine contin multa apa si grasimi „rele”. In plus, preparatele traditionale sunt calitativ mai bune.

Parizerul pare sa ocupe primul loc in topul celor mai nocive preparate din carne. Acesta are in compozitia sa 80% slanina si sorici de porc, 10% MDM, carne dezosata mecanic, in compozitia careia intra oase macinate. Acest aliment mai contine faina de soia, amidon, dar si condimente, printre care se numara sare, coriandru, boia de ardei. Potentiatorii de gust si colorantii sunt si ei trecuti pe lista ingredientelor care se gasesc in parizer.

Crenvurstii pot duce la aparitia toxiinfectiilor alimentare daca nu sunt pastrati in conditii corespunzatoare. MDM-ul este gasit in mare parte din acest preparat din carne. Pielite si grasime se gasesc si ele in compozitia acestora. E-urile abunda si ele, deoarece crenvustii au mereu o culoare frageda.

Kaizerul este injectat cu solutii care contin sare, gelifianti pentru retinerea apei, coloranti pentru aspectul de proaspat, conservanti, agenti de intarire a gustului si aromei. Carnea se regaseste in proportii destul de reduse.

Salamurile contin aditivi care imita gusturile condimentelor, zahar, nitrati, nitriti, carmin, glutamat de sodiu – cunoscut si sub denumirea de E 261 si faina de soia in proportie de 20%. Slanina si soriciul se gasesc in proportie de 60% in acest preparat de carne, urmate de carne de calitate inferioara, in proportie de 17%.

Sunca taraneasca contine slanina, urme de oase si sorici in proportie de 70%. De asemenea, alimentul mai contine proteine din soia si coloranti – printre care se numara carminul.

Lista ingredientelor de evitat

In majoritatea mezelurilor, gasesti mari cantitati de grasime. „Grasime multa, sorici mult, foarte multe grasimi satuarate care ne ingrasa si cresc nivelul colesterolului. Sa ii dai unui copil multe mezeluri de proasta calitate este ca si cand i-ai da toata ziua grasime si soric”, atrage atentia directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Un alt ingredient de baza este apa . Pentru ca apa sa poata fi folosita in cantitati mari in mezeluri este nevoie de un gelifiant, caragenanul, cunoscut si sub numele de E407. „Este un extras din alge marine, care retine apa si tu cumperi, astfel, apa la pretul carnii. Exista studii noi care arata ca E407 ar putea fi responsabil pentru aparitia cancerului colorectal”, spune Mencinicopschi. Guma de guar este tot un gelifiant si este tot nesanatoasa in cantitati mari si pe termen lung.

Carnea MDM sau carnea dezosata mecanic este prezenta in multe dintre mezeluri. „Aceasta tocatura din resturi de tot felul, precum tendoanele, are proteine de slaba calitate. In unele tari europene, ea nu poate fi folosita decat in fabrica in care a fost produsa, ea nu poate fi congelata si trimisa din loc in loc asa cum se intampla in Romania”, spune Mencinicopschi.

Nitritul si nitratul de sodiu, E250 si E251, impiedica dezvoltarea bacilului botulinic si dau mezelurilor o culoare rozalie, apetisanta. „Pot duce insa la formarea nitrozaminelor care sunt cancerigene. In multe zone din Romania nitratii sunt prezenti si in apa de baut si pot avea consecinte grave asupra sanatatii. In cazul sugarilor, urmarile sunt tragice, pentru ca acestia blocheaza hemoglobina si copiii mici pot sa moara prin asfixiere celulara”, mai spune medicul.

Monoglutamatul de sodiu, E621, are capacitatea de a face mancarea irezistibila. Insa si toxica, apreciaza specialistii in nutritie. Cresterea calitatii gustative a alimentelor perturba un mecanism extrem de complex, dar vital pentru fiinta umana – acela al echilibrului dintre satietate si foame. Iar daca ingeram cantitati mari de alimente care contin glutamat, putem suferi de ameteli, dureri de cap si senzatii de greata, avertizeaza nutritionistul.

( http://www.gandul.info/news/topul-celor-mai-nocive-mezeluri-reteta-preparatelor-de-carne-care-pun-in-pericol-sanatatea-romanilor-9246325?utm_source=Gandul&utm_medium=Click%2BBula&utm_campaign=Bula%2BGandul )

2 comentarii »

  1. foarte interesant articolul

    Comentariu de Giosanu — Martie 2, 2012 @ 22:02 | Răspunde

  2. Sunculita taraneasca dupa spusele acestui domn ar contine slanina,urme de oase si sorici in proportie de 70%.Categoric este o mare exagerare.Ma intreb de ce o face? cui foloseste? Cred in o parte din afirmatiile sale. Dar pentru asemenea exagerari nu-mi gasesc explicatii. Domnia sa stie cum arata o sunculita taraneasca?

    Comentariu de Gheorghita Corneliu — Martie 9, 2012 @ 14:29 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: