Mai in gluma, mai in serios… ;)

Februarie 23, 2012

Dragobetele sau Ziua Indragostitilor ori Ziua Iubirii, la romani (ce cadou i-ati oferi?)

     Personal, sunt de acord cu aceia care spun ca, pentru cei indragostiti, aceasta zi ar trebui sarbatorita in fiecare zi: nu e nevoie sa astepti o anumita data din calendar ca sa ii arati persoanei de langa tine cat o/il apreciezi si ce sentimente ii nutresti. Dar, pentru ca unii acorda acestei sarbatori o importanta aparte (macar o data pe an sa ii arate partenerei/partenerului cat de mult o/il iubeste – e mai mult decat nimic, nu? 🙂 ), m-am gandit sa va ofer o descriere a ce inseamna aceasta sarbatoare, precum si cateva propuneri de cadouri, care mai de care mai atragator 😉 :

Ion Ghinoiu, in „Obiceiuri populare de peste an – Dictionar” (1997), asociaza numele de Dragobete cu un personaj din mitologia populara romaneasca: „zeu tanar al Panteonului autohton cu data fixa de celebrare in acelasi sat, dar variabila de la zona la zona (…), patron al dragostei si bunei dispozitii pe plaiurile romanesti”, fiind identificat cu „Cupidon, zeul dragostei in mitologia romana, si cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca”. Autorul ofera detalii despre familia acestuia, numindu-l „fiu al Babei Dochia si cumnat cu eroul vegetational Lazarica”. Dictionarul mentioneaza (in plan secund) ca Dragobete este si o „sarbatoare dedicata zeului dragostei cu acelasi nume”. Romulus Vulcanescu, in „Mitologia romana” (din 1985) il descrie ca o „faptura mitica”, fiind „tanar, voinic, frumos si bun”.

Simeon Florea Marian, in „Sarbatorile la romani” (1898-1901, reeditare din 1994), a scris ca „in mai multe comune din Muntenia” si mai ales in Oltenia, sarbatoarea crestina „Aflarea capului Sf. Ioan Botezatorul” (din 24 februarie) „se numeste Dragobete”. El a afirmat ca dupa credinta poporului, aceasta este ziua in care toate pasarile si animalele se imperecheaza.

„Dragobetele in aceste parti este o zi frumoasa de sarbatoare”; „baietii si fetele au deci credinta nestramutata ca in aceasta zi trebuie ca si ei sa glumeasca, sa faca Dragobetele, dupa cum zic ei, ca sa fie indragostiti in tot timpul anului”. Este mentionata o legenda din comuna Albeni, potrivit careia „Dragobete Iovan era fiul Babei Dochia”. Autorul l-a descris ca fiind „o fiinta, parte omeneasca si parte ingereasca, un june frumos si nemuritor, care umbla in lume ca si Santoaderii si Rusalele, dar pe care oamenii nu-l pot vedea, din cauza ca lumea s-a spurcat cu sudalme si faradelegi”. A fost prezentat in aceeasi lucrare si ca zeul dragostei si al bunei dispozitii, de ziua lui se organizau petreceri, deseori urmate de casatorii. El este protectorul si aducatorul iubirii in casa si in suflet”. Dragobetele mai poate fi intalnit si sub denumirea de „Dragomir”, cunoscut ca un cioban care o insoteste pe Baba Dochia in calatoriile prin munti, dar reprezinta de asemenea si o figura pozitiva, simbol al primaverii, iar de ziua lui se sarbatorea innoirea firii si se pregatea de primavara. O alta reprezentare a acestuia este cea a unei plante, numite Navalnic, in folclor fiind raspandita ideea ca Maica Domnului l-a transformat in aceasta pe Dragobete deoarece el a incercat din nesabuinta sa-i incurce cararile.

(http://ro.wikipedia.org/wiki/Dragobete)

1    2    3   4   5   6   7   8   9   10

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: