Mai in gluma, mai in serios… ;)

februarie 21, 2012

Despre cancer – vesti bune si nu prea…

     Un studiu publicat in revista Cancer Cella avansat o idee inspaimantatoare, si anume faptul ca unul dintre modurile in care incercam a lupta impotriva tumorilor la momentul actual le-ar putea face de fapt si mai periculoase. Detalii, in cele ce urmeaza.
Cercetatorii au examinat terapiile anti-angiogenice, acele tratamente in care se intrerupe vascularizatia tumorilor, facandu-le sa se micsoreze.
Acestia au analizat moduri de distrugere a pericitelor din tumori – celule care determina formarea vaselor de sange. La soarecii fara pericite, volumul tumorilor a scazut semnificativ, dar, surprinzator, numarul tumorilor secundare a crescut de trei ori. Micsorandu-se, tumorile au metastazat mult mai rapid.

“Daca ne uitam doar la cresterea tumorilor carora li se intrerupe accesul la sange, rezultatele sunt bune,” a spus autorul principal al studiului, Dr. Raghu Kalluri. “Dar daca ne uitam per ansamblu, inhiband vasele sanguine ale tumorilor nu se tine sub control evolutia cancerului. Din contra, il face sa se raspandeasca.”

Ceea ce cred cercetatorii ca se intampla este ca atunci cand rezerva de sange a cancerului este redusa, acesta intra intr-un mod de supravietuire, transformandu-si celulele in celule mai mobile. Fara pericite, vasele de sange din jurul tumorii devin permeabile, facand astfel mult mai usoara infiltrarea celulelor canceroase si raspandirea acestora si in alte regiuni ale corpului. Kalluri a declarat:
“Aceasta a sugerat ca tumorile mai mici raspandesc mai multe celule canceroase in sange si cauzeaza mai multe metastaze. Am demonstrat ca o tumora mare cu suficiente pericite metastazeaza mai putin decat o tumora de acelasi fel, mai mica, dar cu mai putine pericite.”

Din pacate, devine si mai inspaimantator. A fost demonstrat ca unele medicamente utilizate la tratarea cancerului precum Imatinib si Sunitinib reduc de asemenea numarul de pericite din tumori, iar pe modele genetice specifice soarecilor a fost observata o crestere de trei ori a numarului de metastaze.
S-ar parea ca acest studiu se aplica si la oameni, cel putin in parte. Oamenii de stiinta au analizat 130 de mostre tumorale de cancer la san, de diferite marimi si din diferite stadii ale cancerului. Au descoperit ca numarul mic de pericite este corelat cu cancerele invazive care se metastazeaza puternic si in cazul carora rata de supravietuire este mica.
Desi suna rau, studiul ne ofera de fapt informatii incredibil de utile. In primul rand, raspandirea este asociata si cu o activare mai rapida a Met, o molecula receptoare asociata cu migratia si dezvoltarea celulelor. Cercetatorii au descoperit ca utilizarea medicamentelor de inhibare a Met ajuta la prevenirea raspandirii cancerului.
Aceasta inseamna, de asemenea, ca tumorile contin niste celule protectoare, care au scopul de a limita sistemul sa impiedice cancerul din a se raspandi – ceea ce inseamna ca este posibil ca tratamentele viitoare sa contribuie la dezvoltarea acestor regiuni specifice si sa conduca la o modalitate mai buna de a combate tumorile.

(http://www.scientia.ro/stiri-stiinta/89-bolile-omului/3045-fac-unele-tratamente-anti-cancer-mai-mult-rau.html)

 

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: