Mai in gluma, mai in serios… ;)

iunie 2, 2011

Stephen Hawking: Nu există rai. Este doar o poveste inventată de oamenii care se tem de moarte

     Iertati-ma, nu ma pot abtine sa comentez... urmariti parantezele!

Renumitul fizician englez Stephen Hawking, unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, susţine într-un interviu că existenţa raiului este doar o poveste inventată de oamenii care se tem de moarte. (Cum ar putea sa creada in Rai?! Ca, daca ar crede, ar trebui sa admita si existenta iadului. Si unde ar putea el sa ajunga? 😉 Asadar, cine se teme, pana la urma? 🙂  )

Într-un interviu pentru The Guardian, eminentul om de ştiinţă, cunoscut pentru faptul că respinge ferm orice implicaţie a religiei în existenţa Universului, a declarat că nu este nimic dincolo de momentul în care viaţa omului ajunge la final. (Pacat de toata stiinta lui pentru ca se pare ca inca nu a descoperit singurul lucru care conteaza cu adevarat… 😉 )

Stephen Hawking, în vârstă de 68 de ani, renumit pe plan mondial pentru lucrările sale despre Univers şi gravitaţie, a fost diagnosticat cu o maladie paralizantă pe când avea 22 de ani. Scleroza laterală amiotrofică – boala Lou Gehrig – se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării, denumite neuroni motori, ce comandă muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Boala este progresivă, invalidantă, fatală – mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Cauzele maladiei sunt necunoscute, însă se ştie că circa 5-10% dintre bolnavi prezintă o formă moştenită a acesteia.

Profesorul se deplasează într-un scaun cu rotile şi comunică prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.

„Am trăit cu perspectiva morţii iminente în ultimii 49 de ani. Nu îmi este frică de moarte, dar nu mă grăbesc să mor. Am atâtea lucruri de făcut înainte”, a declarat Hawking.

Profesorul compară creierul uman cu un computer care se va opri când componentele sale vor ceda. „Nu există rai sau viaţă de apoi pentru computerele stricate. Este doar o poveste a oamenilor care se tem de întuneric”, susţine Stephen Hawking. (E adevarat, computerele au fost facute „dupa chipul si asemanarea” creierului uman; dar el uita ca oamenii, spre deosebire de computere, detin un suflet.)

Aceste noi comentarii merg chiar mai departe de ceea ce susţine profesorul în cartea publicată în 2010, The Grand Design, în care afirmă că nu este nevoie de un Creator pentru a explica existenţa Universului. „Creaţia spontană este motivul pentru care există ceva mai degrabă decât nimic, motivul pentru care Universul există, motivul pentru care noi existăm”, spune astrofizicianul în cartea sa. (Ca fizician, nu pot sa cred ca afirma ca se poate crea ceva din nimic!!! Era o chestie cu principiul conservarii masei si energiei, parca… )

Observaţiile fizicianului trag o linie clară între utilizarea lui Dumnezeu ca metaforă şi credinţa într-un Creator ale cărui mâini au ghidat lucrările Universului.

În interviu, Hawking respinge noţiunea de viaţă de dincolo de moarte şi subliniază necesitatea de a duce la îndeplinire rolul omenirii pe Pământ prin buna utilizare a vieţii noastre. Întrebat despre cum ar trebui să ne trăim viaţa, fizicianul a răspuns că „ar trebui să se caute cea mai mare valoare a acţiunilor noastre”. (Care e rolul omenirii pe pamant? Cine l-a stabilit? Cine stabileste care e cea mai mare valoare a actiunilor noastre? In raport fata de ce? Bla-bla-bla, generalitati care nu spun nimic concret – in limbaj mai vulgar sunt numite „abureli”…)

Cu ajutorul instrumentelor din spaţiu, moderne, cum ar fi misiunea European Space Agency’s Planck, Stephen Hawking sugerează că ar fi posibilă localizarea amprentelor primelor momente ale Universului şi modul în care spaţiul nostru şi-a început existenţa. (Se pot culege informatii despre aparitia universului, nu si despre CUM a aparut – stiinta inca nu are capacitatea de a explica anumite lucruri. Iar momentul creatiei Universului este mentionat si in Biblie, in Geneza. Dar acolo exista o explicatie… 😉 )

În best-seller-ul The Grand Design, faimosul om de ştiinţă Stephen Hawking susţine că fizica modernă nu lasă loc pentru Creator şi că doar ştiinţa ar putea explica originile Universului. Profesorul ajunge la concluzia că datorită existenţei unei legi precum este cea a gravitaţiei, Universul poate şi se va crea întotdeauna din nimic. (De unde nu exista materie, cum poate aparea materia sub alta forma??? Si legea gravitatiei cine a inventat-o? Cine a facut-o sa existe si i-a determinat valoarea?)

Cartea, scrisă împreună cu fizicianul Leonard Mlodinow, contestă credinţa lui Sir Isaac Newton că Universul trebuie să fi fost creat de Dumnezeu pentru că altfel nu s-ar fi putut naşte din haos. (Se pare ca, pe masura ce stiinta avanseaza, unii oameni de stiinta regreseaza… 😦  )

Profesorul Stephen Hawking argumentează în cartea sa prin faptul că existenţa atâtor sisteme planetare, similare cu al nostru, nu ar putea fi în concordanţă cu ideea că sistemul Solar (cu un singur astru, cu distanţa ideală dintre Pământ şi Soare etc.) a fost creat special pentru a susţine existenţa fiinţelor umane.

Într-o serie de documentare ştiinţifice din luna aprilie, Stephen Hawking susţine că este raţional să se creadă în existenţa vieţii inteligente în altă parte a Universului. (Asta nu exclude posibilitatea ca singura planeta locuita de umanoizi sa fie pamantul; daca exista extraterestri, ei pot fi altceva decat oameni. Si extraterestri – pana la urma – sunt si ingerii care se arata oamenilor, din cand in cand, nu-i asa?!  Adica, nu sunt fiinte din aceasta lume, sunt extra-terestre… )

Într-o emisiune la Discovery Channel, astrofizicianul avertiza că civilizaţiile extraterestre există aproape cu certitudine, însă omenirea ar trebui să evite orice contact cu acestea, din cauza consecinţelor care ar putea fi devastatoare pentru specia umană.

„Dacă extratereştrii ne-ar vizita, rezultatul ar fi mai grav decât atunci când Cristofor Columb a debarcat în America, cu rezultate nu prea bune pentru amerindieni”, declara atunci Stephen Hawking. (Ii judeca dupa mintea oamenilor- de fapt, dupa a lui; nu stim cum ar gandi ei, acele entitati; poate ca sunt un picut mai intelepti sau mai… umani decat noi, oamenii… 😉 )

De asemenea, într-un interviu din luna august acordat site-ului Big think, Stephen Hawking susţinea că rasa umană trebuie să colonizeze spaţiul în următorii 200 de ani dacă vrea să nu dispară. „Cred că viitorul pe termen lung al rasei umane se află în spaţiu. Va fi şi aşa destul de dificil să evităm producerea unei catastrofe pe Terra în următorii 100 de ani, fără a mai vorbi despre următorul mileniu sau milion de ani”, declara Stephen Hawking în interviu. (E interesant ca, de cand s-a format pamantul pana acum, nu a aparut o catastrofa care sa il distruga; acum, in max. 100 de ani, constatam ca acest lucru este inevitabil; de unde, pana unde?!)

Stephen Hawking, în vârstă de 68 de ani, renumit pe plan mondial pentru lucrările sale despre Univers şi gravitaţie, este autorul volumului „Scurtă istorie a timpului” (publicat şi de Humanitas, în 2004), una dintre cele mai de succes cărţi din literatura ştiinţifică, şi al volumului „George şi cheia secretă a universului” (apărut şi la Humanitas, în 2009).

Stephen Hawking a început să predea la Universitatea Cambridge în 1962. El a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 şi este membru al Academiei de ştiinţe americane.

http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/stephen-hawking-nu-exista-rai-este-doar-o-poveste-inventata-de-oamenii-care-se-tem-de-moarte-8268637/

http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/stephen-hawking-sustine-ca-universul-nu-a-fost-creat-de-dumnezeu-7101894

Reclame

2 comentarii »

  1. ma bucur ca nu ai inceput sa injuri si sa il blamezi pe fizician ca majoritatea dobitocilor comentatori la articolele de pe mediafax care se dau atotstiutori dar defapt nu stiu nimic, sunt tampiti si abereaza numa’ prostii. 🙂
    felicitari pentru articol!

    Comentariu de andrew — iunie 4, 2011 @ 17:12 | Răspunde

  2. Destept omu`. Tot respectul! Pacat ca nu a reusit sa inteleaga un lucru atat de simplu.

    Comentariu de Andreea — decembrie 30, 2011 @ 13:57 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: