Mai in gluma, mai in serios… ;)

Martie 28, 2011

Nebunie curata?! Sau… – 5

(continuare de aici)     (urmeaza aici)

Materia este caracterizata prin doua marimi fundamentale: masa și energia. Masa este masura inerției și a gravitației, iar energia este masura scalara a mișcarii materiei. Conform relației dintre masa și energie a lui Einstein, oricarei forme de energie a unui sistem fizic ii corespunde o masa inerta a sistemului.

Cuvantul energie provine dinlimba greaca veche, ενέργεια (energhia) care inseamna activitate si este format din doi termeni, „εν” avand semnificația „in” și „έργον” avand semnificația „lucru”. In sensul folosit in fizica, sau, mai general, in știința, „energia” inseamna „potențialul care determina schimbari”.

Timpul psihologic nu este la fel de obiectiv ca timpul fizic. Albert Einstein spunea ca „o ora petrecuta in compania unei fete dragute trece mult mai repede decat o ora petrecuta pe scaunul unui dentist.“Putem presupune ca inventarea dispozitivelor de masurare a timpului a fost necesara pentru ca oamenii sa aiba un sistem de referinta comun si independent de fiecare organism, in parte.

Atat lumea laica, cat si cea religioasa, au fost bulversate de teoria relativitatii timpului, enuntata de Einstein, care se poate formula – intr-un limbaj accesibil – sub forma „daca ne miscam in mod diferit, timpul meu si timpul tau vor avea valori diferite”.

Cred ca a auzit mai toata lumea ca, pe masura ce viteza unui corp creste, timpul sau de referinta tinde sa scada; altfel spus, pe masura ce viteza unui corp tinde spre +infinit, timpul lui tinde spre zero.

De exemplu, daca mergi cu un avion de la Bucuresti la Cape Town, va aparea o diferenta de cateva nanosecunde (nanosecunda este a miliarda parte dintr-o secunda) fata de cei ramasi pe loc. Adica, timpul inregistrat de sistemul tau de referinta (ceasul tau) care se deplaseaza cu aceeasi viteza ca si a ta, va fi cu cateva nanosecunde mai scurt (ceasul tau va fi „ramas in urma” cu acele nanosecunde) fata de cel de pe aeroportul Otopeni.

Concluzie: intervalul de timp necesar pentru parcurgerea distantei dintre doua puncte stabile nu este fix, ci depinde de contextul in care este masurat. Deformarea timpului prin miscare se numeste „efect de dilatatie” si poate fi demonstrat folosind ceasuri atomice. Intr-un faimos experiment din 1971, doi fizicieni au instalat – intr-un satelit care urma sa se invarta in jurul Pamantului – doua ceasuri atomice. Ele au inregistrat o diferenta de 59 de nanosecunde fata de ceasurile de pe Pamant – exact cum prezicea teoria lui Einstein.

Daca, ipotetic vorbind, am reusi sa atingem viteza luminii, s-ar putea intampla sa calatorim (de exemplu) cu o racheta timp de doi ani pana la cea mai apropiata stea, urmand ca apoi sa ne intoarcem pe Pamant, unde cu totii ar fi imbatraniti cu 14 ani (spre deosebire de cei 4 ani care ne-au afectat pe noi). Acesta este denumit „efectul gemenilor“: daca un membru al unei perechi de gemeni ar pleca in aceasta calatorie, la inapoiere cei doi nu ar mai avea aceeasi varsta. (va urma)

Reclame

4 comentarii »

 1. veşnicia, nimic mai simplu, alt context ales

  Comentariu de ion — Martie 30, 2011 @ 11:37 | Răspunde

 2. Poti sa detaliezi un pic ideea? Este cam „telegrafic”… As vrea sa fie putin mai clar la ce te referi, ca sa stiu daca e cazul sa raspund… 😉

  Comentariu de Sorina — Martie 30, 2011 @ 14:16 | Răspunde

 3. Nu aşteptam răspuns. Bombăneam şi eu de unul singur. Aha, mi-am zis. Dacă eu aleg un anumit fel de a mă mişca realizez o încetinire a îmbătrănirii. Din moment ce experimentul cu ceasurile atomice a demonstart că se poate, cine stabileşte limita peste care trecerea nu mai poate fi încetinită? Ai spus că dacă viteza tinde la infinit, timpul tinde la zero. Păi asta este chestia! Timpul la zero, nu-i asata veşnicie curată? Cum să nu!

  Comentariu de ion — Martie 31, 2011 @ 08:14 | Răspunde

 4. 1. Dacă eu aleg un anumit fel de a mă mişca realizez o încetinire a îmbătrănirii – adica, e o conditie esentiala sa te misti, ma intai… 🙂 Adevarul e ca, odata cu varsta, mai ruginim si noi, mai intepenim… daca nu dam rugina jos prin miscare, ajungem sa ne cuprinda inainte de vreme. 😉
  2. Ia-o mai usor cu deductiile, ca imi strici surprizele! 🙂 🙂 🙂 (vezi partea a 6-a! 😉 )

  Comentariu de Sorina — Martie 31, 2011 @ 09:39 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: