Mai in gluma, mai in serios… ;)

februarie 2, 2011

Cercetatorii rusi au masurat cu aparate puterea rugaciunii

Profesorul Valeri Slezin a izbutit ceva ce parea de necrezut pentru oamenii de stiinta cu cativa ani in urma. El a masurat puterea rugaciunii si a inregistrat electroencefalogramele unor calugari in timp ce se rugau si a captat un fenomen neobisnuit – „stingerea” completa a cortexului cerebral. Aceasta stare poate fi observata numai la bebelusii de trei luni, atunci când se afla lânga mamele lor, in siguranta absoluta. Pe masura ce persoana creste, aceasta senzatie de siguranta dispare, activitatea creierului creste si acest ritm al biocurentilor cerebrali devine rar, numai in timpul somnului profund sau al rugaciunii, asa dupa cum a dovedit omul de stiinta. Slezin a numit aceasta stare necunoscuta „trezie usoara, in rugaciune” si a dovedit ca are o importanta vitala pentru orice persoana.

„O rugaciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, seful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare si Dezvoltare Psihoneurologica Bekhterev din Petersburg, potrivit Pravda. „Rugaciunea nu numai ca regleaza toate procesele din organismul uman, dar ea repara si structura grav afectata a constiintei”, mai spune Slezin.  Este un fapt cunoscut ca bolile sunt cauzate mai ales de situatii negative si afronturi care ne ramân infipte in minte. In timpul rugaciunii, insa, grijile se muta pe un plan secundar sau chiar dispar cu totul. Astfel, devine posibila atât vindecarea psihica si morala cât si cea fizica. Slujbele bisericesti ajuta si ele la ameliorarea sanatatii. Inginera si electrofiziciana Angelina Malakovskaia, de la Laboratorul de Tehnologie Medicala si Biologica a condus peste o mie de studii pentru a afla caracteristicile sanatatii unor enoriasi inainte si dupa slujba, scrie Pravda.

A rezultat ca slujba in biserica normalizeaza tensiunea si valorile analizei sângelui. Se pare ca rugaciunile pot sa neutralizeze chiar si radiatiile. Se stie ca dupa explozia de la Cernobil, instrumentele de masura pentru radiatii au aratat valori care depaseau capacitatea de masurare a instrumentului. In apropierea Bisericii Arhanghelului Mihail, insa, aflata la patru km de reactoare, valoarea radiatiilor era normala. In fapt, oamenii de stiinta rusi au realizat prin aparate de masura ceea ce preotii, calugarii, credinciosii stiau de mult, anume ca rugaciunea este ca un canal de energie cu divinitatea, iar in forma ei maxima, prin profunzimea concentrarii acestui canal poate sa si vindece, iar uneori o face instantaneu.

Reclame

3 comentarii »

 1. Mi se pare normală observaţia că în timpul rugăciunii autentice se întâmplă ceva cu adevărat şi pe plan fizic sau fiziologic. Eu am suferit de o sinuzită cronică şi am observat de mai multe ori că în timpul rugăciunii, calitatea respiraţiei nazale mi se îmbunătăţea în mod evident. Nu am îndrăznit să fac vreo referinţă asupra acestei observaţii, dar acum iată că lucrurile încep să se lege. Am o singură îngrijorare, să nu exagerăm lucrurile şi să le păstrăm în limita bunului simţ, altfel ele pot evolua contraproductiv şi pot aduce mari deservicii rugăciunii în sine. Să păstrăm totuşi rugăciunea ca linie de comunicare între natural şi supranatural şi să o tartăm ca atare, adică să nu avem pretenţia de a o subordona complet legilor naturale, să mai păstrăm ceva şi pentru supranatural. Adică să-I oferim lui Dumnezeu ocazia să mai facă ceva şi în mod paradoxal nu doar fizic şi circumstanţial. Amen!

  Comentariu de ionbuciuman — februarie 3, 2011 @ 08:20 | Răspunde

 2. Foarte interesant! Cercetatorii au ajuns pana la rugaciune, dar oare efectele minunate ale acesteia nu sunt produse de fapt, de Cel careia ii este adresata, Cel aflat mai sus de cercetatori, Nevazutul?

  Comentariu de parentx2 — februarie 4, 2011 @ 09:45 | Răspunde

 3. @ionbuciuman: De acord cu observatiile tale, cum ca – in timpul rugaciunii – se pot simti efecte imediate. Ele pot avea si o explicatie logica (ma refer in general, nu doar la situatia prezentata de tine): in aceasta stare (de rugaciune), efectele stresului sunt mult diminuate, corpul se relaxeaza si toate organele incep sa functioneze mai aproape de starea lor naturala. In cazul perioadelor prelungite de rugaciune, se realizeaza si stari de detoxifiere atat la nivelul corpului, cat si la al mintii si – mai ales – al sufletului. Aceste efecte chiar pot fi constientizate, fara exagerare… Conectarea la sursa Suprema de energie (sau de putere, cum vrei sa ii spui, adica la Dumnezeu insusi) ne regenereaza, pur si simplu. Efectele rugaciunii asupra noastra pot fi in limite „normale” sau (cum e cazul celor care s-au vindecat de boli incurabile si/sau in stari deosebit de grave) pot fi adevarate minuni…
  @parentx2: Asa este, cercetatorii nu au facut altceva decat sa constate efectele confirmand, in acest fel, existenta Cauzei…
  Cred ca important este ca, pe zi ce trece, nivelul la care ajunge stiinta confirma din ce in ce mai mult existenta lui Dumnezeu, infirmand afirmatia (cu care nu am fost si nu sunt de acord) ca stiinta si religia ar fi antagoniste. Dimpotriva, faptul ca stiinta omeneasca (oricat de avansata ar fi in momentul de fata) nu poate explica decat o mica parte a ceea ce se intampla in jurul nostru, scotand la iveala doar incapacitatea omului de a deslusi mai mult, nu face altceva decat sa indice permanent asupra complexitatii si desavarsirii operei Creatorului nostru…

  Comentariu de Sorina — februarie 4, 2011 @ 10:32 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: