Mai in gluma, mai in serios… ;)

Ianuarie 19, 2010

Limbaj gastronomic

Filed under: gastronomie — Sorina @ 19:43
Tags: , , , , , , , ,

Cuvintele din cartea de bucate iti suna ciudat? Nu stii ce sa faci daca trebuie sa coci orb un aluat?  Daca in reteta se cere…
RANTAS – Reprezinta baza pentru majoritatea sosurilor calde. Cantareste cantitati egale de unt si faina integrala.
Pune untul intr-un vas aflat pe foc si adauga faina de indata ce untul s-a topit. Amesteca incontinuu si, atunci cand incepe sa faca basici, adauga putin lichid. Continua sa amesteci pana obtii o pasta omogena, fara cocoloase.

FIERBERE LA BAIN-MARIE – Pune vasul in care se afla preparatul intr-unul mai mare si plin cu apa fierbinte si da la cuptor.

SOTARE – Rumeneste alimentele rapid intr-un vas in care ai pus o cantitate mica de unt sau de ulei.

INABUSIRE – Prajeste ceapa la foc mic in unt, ulei si putina apa, pana cand se inmoaie si devine sticloasa.

RUMENIRE – Pentru ca alimentele sa-si pastreze suculenta si sa capete o culoare maronie, inainte de a le coace la cuptor sau de a le fierbe inabusit, prajeste-le rapid la foc mare.

FIERBERE IN APA – Pune alimentele la fiert intr-un vas cu lichid care fierbe la foc mic, asa cum procedezi pentru ochiurile romanesti (se poate folosi apa sau lapte).

INMUIAT LA ABURI – Intr-un vas cu apa fierbinte, adauga frunze fragede si „plimba-le” cu o lingura de lemn de jur imprejurul vasului pana cand se oparesc si se inmoaie. In acest fel se prepara frunzele de spanac si cele de salata.

LASA SA SE ODIHNEASCA
aluatul, circa 20 de minute dupa ce l-ai framantat. Este nevoie sa procedezi in acest fel pentru ca aluatul sa-si piarda din elasticitate si sa-si pastreze dimensiunea dupa ce a fost intins in foaie si pus in forma. Friptura devine mai suculenta si mai frageda daca se odihneste cca 20 de minute inainte de a fi portionata.

A FACE LOC LA MIJLOC – In faina pusa intr-un vas, fa o adancitura pentru a pune ingredientele lichide: drojdie diluata, oua, lapte.

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: