Mai in gluma, mai in serios… ;)

Octombrie 13, 2009

Condimente orientale – 1

Filed under: gastronomie — Sorina @ 10:12
Tags: , , , , , , , ,

Imi plac foarte mult experimentele culinare. Multe mancaruri pe care le gatesc sunt adevarate „inventii”, unele mai ciudate, altele mai „normale”.
Mancarurile exotice (daca nu sunt prea picante) imi plac foarte mult.  Ele contin anumite condimente pe care le putem folosi si atunci cand gatim acasa asa ceva. Uscate si cu gust asemanator celui al nucilor, aceste condimente activeaza circulatia si sunt potrivite pentru sezonul rece. Au efectul de a scoate in evidenta dulceata carnii si a legumelor.
sofran– sofranul da o culoare galben pal si un foarte usor gust de mucegai fripturilor inabusite, supelor si orezului. Se foloseste in cantitati foarte mici pentru ca, in cantitate mai mare, lasa un gust metalic.
chimen– chimenul este un condiment cald si putin amar, utilizat adesea cu carne de miel, dar si cu numeroase legume, cum ar fi varza, cartofi, pastarnac, rosii. Eu fac si o supa de oua al carei farmec e dat tocmai de acest condiment – si mi se pare delicioasa (recunosc, reteta e preluata)! De asemenea, sa nu uitam de aperitivele de patiserie…
coriandru– coriandrul are gust de nuca si iz de portocala. In combinatie cu aceeasi cantitate de chimen, se foloseste la fripturile inabusite si preparatele cu curry.
fenicul– feniculul are un gust asemanator cu al chimenului, cu o aroma placuta, specifica si este usor dulceag. Se foloseste rumenit, in preparatele cu legume (mai ales, cu varza).
turmeric– turmeric este numele pe care il poarta sofranul de India si se foloseste la preparatele pe baza de orez si la cele care au curry.

Pentru a elibera aromele condimentelor in cantitate mare, se recomanda urmatoarele:
1. Rumeniti condimentele intregi sau macinate intr-o tigaie cu baza dubla, la foc mic si rotind vasul incontinuu, pana cand aroma se simte. Desi acest lucru dureaza cca 1-2 minute, aveti mare grija sa nu se arda. De indata ce s-au rumenit, vasul trebuie luat de pe foc si condimentele puse intr-un bol.
2. Condimentele proaspat macinate (pisate) sunt mult mai aromate decat cele cumparate gata macinate. Inainte sa le macinati, rumeniti-le si apoi lasati-le sa se raceasca. Pentru cantitati mici folositi un mojar, iar daca aveti nevoie de ceva mai mult – o rasnita de cafea. Pastrati la indemana o rasnita mica, pe care o folositi doar pentru macinat piperul, atunci cand aveti nevoie de acest condiment.
3. De obicei, condimentele se pastreaza intr-un recipient inchis ermetic. Desi termenul lor de valabilitate este destul de mare, dupa un anumit timp devin fade. Ca atare, cumparati doar atat cat va trebuie pe moment, iar pe cele folosite mai rar pastrati-le in frigider. Condimentele intregi isi pastreaza mai bine aromele, iar prin rumenire si macinare chiar inainte de utilizare si le intensifica!

1 comentariu »

  1. Buna,

    Esti inspirat/a cu un nume? ne poti ajuta? vezi te rog aici: http://cllodvl.wordpress.com/2009/10/14/poti-sa-fii-nashul-nostru/
    Multumesc 🙂 !

    Comentariu de cllod — Octombrie 14, 2009 @ 09:22 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: