Mai in gluma, mai in serios… ;)

Octombrie 5, 2009

Aberatii „stiintifice”

Suntem programati sa credem in Dumnezeu, sustin oamenii de stiinta creier

Au fost intotdeauna controverse cu privire la religie si la credinta oamenilor in existenta lui Dumnezeu, iar cercetatorii nu s-au lasat pana nu au aflat cum se formeaza de fapt convingerile religioase. Un nou studiu dezvaluie faptul ca oamenii sunt programati sa creada in Dumnezeu, pentru ca asta le ofera sansa unui trai mai bun.
Potrivit „Daily Mail”, o cercetare despre felul in care se dezvolta creierele copiilor sugereaza ca, in timpul procesului de evolutie, cei cu tendinte religioase incep sa beneficieze de pe urma convingerilor lor. Acest lucru se observa mai ales atunci cand lucreaza in grupuri, pentru a asigura viitorul comunitatii lor.
Descoperirile lui Bruce Hood, profesor de psihologia dezvoltarii la Universitatea Bristol arata ca ideile magice si supranaturale sunt innascute in creierele noastre inca de la nastere si ca religiile deriva dintr-o forta psihologica extrem de puternica. Studiile sale sunt sustinute si de alti cercetatori, care au descoperit dovezi ce leaga sentimentele si experienta religioasa de anumite regiuni ale creierului. Se pare ca activitatea electrica a acestor zone ar fi responsabila cu programarea oamenilor de a primi sentimente de spiritualitate. Descoperirile constituie o provocare pentru ateii precum Richard Dwakins, autorul cartii „The God Delusion”, care considera ca originea convingerilor religioase o constituie slaba educatie si „indoctrinarea” din copilarie.
Profesorul Hood crede ca este inutil sa incerce sa-i faca pe oameni sa-si abandoneze credintele. „Conform cercetarii noastre, copiii au un mod natural, intuitiv de a gandi, care ii conduce la tot felul de credinte supranaturale despre cum functioneaza lumea. Pe masura ce cresc, ei suprapun aceste convingeri cu niste abordari mult mai rationale, dar tendinta catre convingerile supranaturale ramane ca religie”, a declarat Hood. Profesorul, care isi va prezenta rezultatele cercetarii in cadrul intalnirii anuale a Asociatiei britanice a stiintei, considera ca religia organizata este doar o parte a unui spectru de convingeri supranaturale. Intr-unul dintre studiile sale, el a descoperit ca ateii infocati s-au opus ideii de a accepta un transplant de organe de la un criminal, din cauza superstitiei ca personalitatea individuala ar putea fi stocata in acele organe.
Pentru a-si sustine punctul de vedere, Hood a creat o vesta albastra, iar, in timpul unei conferinte, a invitat publicul sa o probeze, pentru o recompensa de 12 euro. Acest lucru a facut sa apara o multime de voluntari. Ulterior, el le-a spus ca vesta a fost purtata de renumitul criminal Fred West, ceea ce a facut ca numarul mainilor ridicate anterior sa se micsoreze considerabil. Desi nu era deloc adevarata afirmatia profesorului, acesta a precizat ca exercitiul sau a demonstrat ca pana si cei mai rationali oameni pot fi pusi intr-o situatie in care sa nu se simta confortabil. Acest lucru demonstreaza ca superstitia este implantata in creierele noastre.
Reverendul Michael Reiss, profesor de stiinta educatiei la Institutul de Educatie, de la Universitatea din Londra si preot anglican, a declarat ca nu vede motivul pentru care aceasta cercetare ar trebui sa submineze convingerea religioasa.
„Suntem creaturi evoluate si ideea principala, in ceea ce priveste umanitatea, este ca suntem inradacinati in lumea naturala”, a spus reverendul, conform sursei citate.

(http://majesty.ro/Religie/suntem-programati-sa-credem-in-dumnezeu-sustin-oamenii-de-stiinta.html)

Cred ca orice comentariu este de prisos… am senzatia ca oamenii astia confunda cauza cu efectul… Oare, nu au reusit sa cheltuie mai cu folos banii alocati acestui studiu ridicol?!…

Reclame

4 comentarii »

 1. În sfârşit, au descoperit-o şi pe asta. Numai că în necunoaşterea şi necredinţa lor, nu cunosc scrierile Sfinţilor Părinţi şi ca atare, cele descoperite nu ştiu să le exprime şi nu le pot înţelege.
  În termeni teologici, descoperirea lor ar suna aşa: omul poartă chipul lu Dumnezeu şi tinde spre asemănarea cu El. Omul curat simte chemarea către Dumnezeu. Cel care nu L-a cunoscut, Îl Caută. Îşi doreşte să-L descopere.
  Nu trebuie să uităm totuşi că deşi ne cheamă (a sădit în sufletul nostru dorinţa de a merge spre desăvârşire), ne-a înzestrat în acelaşi timp cu libertate. Chemarea, atracţia către Dumnezeu, nu ne anulează libertatea. Sper că au descoperit şi acest lucru. Dacă nu, poate îi va ajuta Dumnezeu să facă şi aceste descoperiri.
  Minţile lor, raţionale de altfel, caută şi ei ceea ce caută orice fiinţă umană. Asta fac şi ei, ca noi toţi: ne căutăm rostul. Cei care nu-L cunosc pe Dumnezeu îl caută deşi nu vor să recunoască faptul că pe pe El îl caută.
  Încă o descoperire care confirmă dogmele Bisericii.
  Toate cele bune.

  Comentariu de Fănuţa — Octombrie 5, 2009 @ 21:27 | Răspunde

 2. Inclin sa cred ca ai dreptate, Fanuta! Felul in care ai exprimat tu aceeasi idee mi se pare mult mai aproape de adevar.

  Comentariu de Sorina — Octombrie 13, 2009 @ 09:03 | Răspunde

 3. Binenteles ca avem insamantata in noi dorinta de a fi religiosi si de a ne inchina lui Dumnezeu , pt. ca El ne-a pus in noi aceasta dorinta iar oamenii de stiinta au confirmat-o.

  „Descoperirile lui Bruce Hood, profesor de psihologia dezvoltarii la Universitatea Bristol arata ca ideile magice si supranaturale sunt innascute in creierele noastre inca de la nastere si ca religiile deriva dintr-o forta psihologica extrem de puternica. Studiile sale sunt sustinute si de alti cercetatori, care au descoperit dovezi ce leaga sentimentele si experienta religioasa de anumite regiuni ale creierului. Se pare ca activitatea electrica a acestor zone ar fi responsabila cu programarea oamenilor de a primi sentimente de spiritualitate.”

  1 Avem in noi aceasta dorinta deci cineva ne-a pus-o acolo !
  2 De ce nu suntem atrasi sa ne inchinam unor forte ale naturii sau animale ci mereu ne indreptam spre crestinism ?! S-a gandit vreun om de stiinta ca Dumnezeu chiar exista ?Cred ca nu.
  3. „Descoperirile constituie o provocare pentru ateii precum Richard Dwakins, autorul cartii “The God Delusion”, care considera ca originea convingerilor religioase o constituie slaba educatie si “indoctrinarea” din copilarie.”
  Indoctrinarea , nu prea cred , fiecare persoana de pe pamantul asta are libertatea de a alege.
  4.” Intr-unul dintre studiile sale, el a descoperit ca ateii infocati s-au opus ideii de a accepta un transplant de organe de la un criminal, din cauza superstitiei ca personalitatea individuala ar putea fi stocata in acele organe.”
  Ha..!V-am prins !Chiar in biblie spune ca si slujitorii celui rau se cutremura cand aud numele Domnului.Frica de supranatural exista si intre cei buni si intre cei rai si intre cei ce cred si intre cei ce nu cred.
  Oricum ma bucur ca oamenii de stiinta sunt ocupatii cu asfel de descoperirii false si nu se ocupa de bolile care omoara mii si mii de oamenii….ma „bucur”.

  Comentariu de pinkcherrys — Noiembrie 30, 2009 @ 02:39 | Răspunde

 4. un lucru este sigur: stiinta nu va intelege nicodata ca defapt Dumnezeu este cel de care avem nevoie, nu ea…

  Comentariu de jeni — Decembrie 1, 2009 @ 12:37 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: