Mai in gluma, mai in serios… ;)

Septembrie 21, 2009

Limbajul „cifrat”…

Filed under: gastronomie — Sorina @ 19:01
Tags: , , , , , ,

bucatarie…al bucatarilor ne baga adeseori „in ceata”. De ce ? Pentru ca nu toata lumea este familiarizata cu frantuzismele sau alte-neologismele lor, ca nu ne facem toti veacul prin restaurante cu „chef”-i de mare clasa… Mde, unii mananca pe acasa, ca nu-i alunga banii de acolo… ;

Iata cativa termeni de care nu se stie cand veti avea nevoie, chiar si in bucataria proprie:

Bouchées (buseuri) – sunt minicanapele frantuzesti, gustari calde de marime potrivita, care se mananca dintr-o singura inghititura. Se obtin din foitaj, pe care se asaza diverse garnituri.
Concasate – se refera la rosii; inseamna rosii curatate de pielite si de seminte si taiate cuburi mici.
Coulis – este un sos gros, obtinut din pulpa zdrobita de fructe sau de legume.
Ganas – este o crema pentru umplut torturi sau alte deserturi, obtinuta din cantitati egale de ciocolata amaruie si frisca lichida.
Gratinat – preparatul se presara cu un amestec de pesmet si cascaval razuit si se da la gratar, pentru a se rumeni.
Julien – legume taiate in batoane foarte subtiri.
Macerat – alimentele se inmoaie in alcool sau sirop, ca sa se imbibe cu lichid si sa absorba aromele.
Lasat deoparte, sa se odihneasca – cand este vorba de aluaturi: acestea se lasa sa stea un anumit timp, dupa care se intinde foaia, ca sa nu se stranga la copt; la aluaturile de genul celui pentru clatite, compozitia se lasa sa stea, pentru ca amidonul sa se umfle cu lichid si sa devina mai pufos; friptura se lasa sa stea pentru ca sucurile sa se raspandeasca in toata masa de carne – astfel, se poate taia mai bine si este frageda.

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: