Mai in gluma, mai in serios… ;)

martie 29, 2009

Informatie deosebit de utila pentru sanatatea dv.!

Filed under: d'ale vietii — Sorina @ 16:54
Tags: , , , , , , , , , ,

algocalmin1Interzis in marea majoritate a tarilor si drastic restrictionat in restul statelor, algocalminul continua sa se vanda la liber in farmaciile romanesti. Desi  specialistii au tras nenumarate semnale de alarma asupra pericolului administrarii medicamentului, Ministerul Sanatatii refuza sa ia masuri in acest sens. Medicii spun ca metamizolul poate provoca o boala fatala, numita agranulocitoza, care distruge celulele din maduva osoasa, precursoarele celulelor sanguine care asigura apararea organismului.

Reprezentantii Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii sustin ca 60 la suta din medicamentele folosite in controlul durerii in tara noastra contin metamizol. Potrivit unor studii recente realizate in patru spitale universitare din Romania, peste 95 la suta dintre pacienti primesc metamizol intravenos impotriva durerilor postoperatorii. Organizatia a solicitat autoritatilor sa introduca noi reglementari legate de prescrierea si eliberarea metamizolului, avertizand asupra pericolului reactiilor adverse extrem de grave ale acestuia.

Pentru romani, medicamentul preferat si cat se poate de uzual impotriva durerii este banalul algocalmin. Atat medicii, cat si pacientii, recomanda si folosesc cu incredere acest tratament, fara insa a cunoaste cu exactitate cat de periculos este medicamentul.

Doctorii cer interzicere sau restrictionare

Asociatia Romana pentru Studiul Durerii trage un semnal de alarma si sustine ca se impun noi reglementari legate de prescrierea si eliberarea de metamizol. „Factorii de decizie trebuie stabileasca cu exactitate daca mai este nevoie sa mentinem pe piata farmaceutica combinatiile care contin metamizol. Se impune corecta informare a pacientilor in legatura cu riscurile unei automedicatii incorecte, dar si cresterea gradului de informare a medicilor prescriptori in legatura cu reactiile adverse induse de acest medicament”, a explicat dr. Elena Copaciu, care a adaugat ca riscul estimat de agranulocitoza este de 1 la 20.000 de administrari. Pe langa aceasta boala, metamizolul mai poate da si alte reactii adverse de tip alergic, la fel de grave, care pot duce la moartea pacientului, chiar si cu terapie intensiva prompt aplicata. Pe langa socul anafilactic, mai pot aparea si reactii alergice moderate, de tip bronhospasm, crize de astm bronsic, dereglari ale functiilor ficatului, rinichilor si plamanilor, dar si  hipotensiune arteriala si reactii de tip greata sau voma. La noi nu exista date despre reactiile adverse ale metamizolului, pentru ca acestea nu se monitorizeaza, dar specialistii spun ca e imposibil ca intr-o sala de conferinta sa nu se gaseasca medici care sa povesteasca despre complicatii alergice grave, care i-au facut sa fie mai atenti la prescrierea de metamizol. Unul dintre pericolele utilizarii acestei
substante este generat de usurinta cu care orice individ o poate procura. Ea poate fi eliberata fara nici un fel de prescriptie medicala. Nu exista nici un control asupra consumului, riscul agranulocitozei neputand fi evitat.

In Belgia, eticheta algocalminului are un cap de mort

Metamizolul a fost lansat pe piata farmaceutica pentru prima data in 1921, in Germania, de firma Hoechst. in 1922, a fost deja descrisa agranulocitoza dar, abia dupa cateva decenii de utilizare, metamizolul a fost asociat cu reactii adverse fatale si, in primul rand, cu agranulocitoza. In SUA, printr-o hotarare a FDA, metamizolul a fost retras complet de pe piata din 1977, in Marea Britanie din
1965, iar in Arabia Saudita din 1980. Asociatia Medicala Americana a atentionat asupra pericolelor potentiale ale utilizarii acestor preparate inca in 1973. Datorita riscului mare de agranulocitoza, retragerea metamizolului in Suedia s-a facut din 1973, insa in urma unei contraofensive a producatorilor cu prezentarea unor date optimiste, statul suedez cedeaza si reintroduce metamizolul pe piata, in 1995. Aparitia, insa, a unor noi cazuri de agranulocitoza ca rezultat al utilizarii metamizolului timp de 6-7 zile, oral sau parenteral, intr-un interval de 3-4 luni a dus la scoaterea metamizolului de pe piata suedeza in 1999. Danemarca a interzis utilizarea sistemica a metamizolului inca din 1979. Israelul a restrictionat in 1995 utilizarea parenterala a metamizolului sodic, numai in spitale. Belgia a reglementat, din 1987, utilizarea metamizolului numai dupa prescriptie medicala si a impus pastrarea preparatului la sectiunea otravuri, cu obligatia aplicarii pe flacon a etichetei „cap de mort”. Germania, prin hotarari emise in 1987, a restrictionat utilizarea preparatelor ce contin metamizol, retragand de pe piata combinatiile ce includ aceasta substanta. Spania, in 1989, a retras de asemenea combinatiile de metamizol, cu exceptia celor spasmolitice, pastrand metamizolul numai pentru tratarea durerilor post-traumatice, postoperatorii si febrei care nu raspunde la alte analgezice-antipiretice. in Olanda, producatorii au luat in 1990 hotararea de a retrage de pe piata produsele ce contineau metamizol in diverse combinatii. Metamizolul a mai fost retras si din Grecia, Irlanda, Pakistan, Ghana, Arabia Saudita si Kuweit. Cazurile cele mai recente sunt Nepal, Bangladesh, Georgia si Lituania.

Ati citit cu atentie prospectul acestui medicament?

Compania producatoare avertizeaza, prin prospect, asupra reactiilor adverse importante, chiar daca formularea este un pic vaga si se foloseste un limbaj medical specializat: „Atentie! Acest medicament poate provoca fenomene alergice de tip anafilactic, mergand pana la agranulocitoza sau soc. Deoarece agranulocitoza apare in mod neasteptat si este independenta de doza si de durata tratamentului, in
cazul aparitiei febrei, anginei si/sau ulceratiilor bucale sunt obligatorii intreruperea imediata a tratamentului si efectuarea urgenta a hemogramei. Continuarea administrarii creste riscul de deces. in cazul tratamentului de lunga durata, trebuie controlata periodic hemograma. Riscul de soc anafilactic este mai mare la pacientii cu astm bronsic alergic, rinita alergica si urticarie. inaintea inceperii tratamentului, este necesara o anamneza atenta privind eventualele afectiuni alergice, precum si antecedentele de alergie la derivatii de pirazol sau la salicilati. in cazul pacientilor cu risc crescut de soc anafilactic, produsul se va administra numai daca este absolut necesar, dupa evaluarea atenta a raportului risc potential/beneficiu terapeutic si sub stricta supraveghere medicala. Medicamentul poate provoca hipotensiune arteriala, uneori severa (mai ales in caz de injectare intravenoasa prea rapida), hipotonie, hipovolemie, deshidratare, instabilitate hemodinamica, soc hemodinamic, hiperpirexie” .

Reclame

4 comentarii »

 1. Dar ar trebui găsită o alternativă. Cînd ai dureri mari nu mai ţii cont de alte posibile complicaţii.

  Comentariu de loanbistriteanul — martie 29, 2009 @ 19:37 | Răspunde

 2. In schimb, in tarile vestice se consuma enorm de mult ibuprofen, care da hemoragii digestive si duce deseori la deces! Rata mortalitatii provocate de antiinflamatoare nesteroidiene- printre care ibuprofenul sta la loc de cinste!- este mult mai mare decat cea a mortalitatii provocate de agranulocitoza. Si ibuprofenul se poate cumpara in vest de la orice supermarket!

  Comentariu de Daniela — aprilie 2, 2009 @ 16:52 | Răspunde

 3. Adevarul este ca nu cred sa existe medicament de sinteza care sa nu aiba si efecte secundare; din pacate, dupa cum spunea si ioanbistriteanul, cand suntem incoltiti de problemele de sanatate, preferam sa ne gandim mai degraba la viitorul apropiat si sa incercam sa le tinem oarecum sub control, „uitand” de posibilele complicatii care pot aparea in urma utilizarii unor anumite medicamente… Iar deciziile le luam in functie de prescriptiile medicilor, informatiile pe care le detinem (privind efectele benefice si secundare) ori… sumele pe care le putem aloca acestei categorii de probleme…

  Comentariu de Sorina — aprilie 21, 2009 @ 12:13 | Răspunde

 4. Sunt Asist medicala acum pensionara si am lucrat f mult cu algolcamin tb sifiole nu am intilnit timp de 32 de ani de munca cazuri de alergie la algolcamin.Am facut alergie eu personal dupa ce am luat o tb de algolcamin si am fost la un pas de moarte. am luat tb de algolcamin 1997 dupa asta am intilnit f frecvent cazuri de alergie la algolcamin,piafen,ketazona,scobutil compus,si multe alte antibiotice si analgezice cu care am lucrat si nu dadeau alergii.Cred ca toate aceste medicamente sunt cu acest metamizol si contrafacute.

  Comentariu de prisacaru — ianuarie 17, 2011 @ 13:23 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: