Mai in gluma, mai in serios… ;)

ianuarie 31, 2009

616 sau 666?!

666Am gasit aici un articol foarte interesant… eu, cel putin, nu am auzit – pana acum – comentarii pe aceasta tema; cautand cateva informatii despre cartea-sursa, am gasit si o prezentare pe care am decis sa o atasez articolului de mai jos, fiind cel putin la fel de… ispititoare:

Care este numărul Antihristului?

616.
De 2000 de ani, 666 este simbolul Antihristului, cel care va veni să domnească peste lume înainte de Judecata de Apoi. Pentru mulţi, este un număr care aduce ghinion: chiar şi în Parlamentul European locul cu nr. 666 rămîne gol.
Numărul fatidic îşi are rădăcinile în Apocalipsă, ultimul şi cel mai ciudat capitol din Biblie: ‘Aici e Înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei. Căci este un număr de om. Şi numărul ei este: şase sute şase zeci şi şase.’
Dar nu acesta este numărul. În 2005, o nouă traducere a exemplarului celui mai vechi al Apocalipsei scoate la iveală faptul că este vorba despre cifra 616, nu de 666. Papirusul vechi de 1700 ani a fost recuperat dintr-o groapă de gunoi din Oxyrhynchus, un oraş din Egipt, şi descifrat de o echipă de specialişti în paleografie de la Universitatea din Birmingham, condusă de profesorul David Parker.
Dacă noul număr este corect, acest lucru nu-i va face fericiţi pe cei care au cheltuit o mică avere încercînd să-l evite pe celălalt. În 2003, autostrada 666 din Statele Unite – cunoscută sub numele de ‘Autostrada Fiarei’ – a fost rebotezată autostrada 491. Ministerul Transporturilor din Moscova se va bucura şi mai puţin. În 1999, au ales un alt număr pentru autobuzul de rău augur 666. El a devenit 616.
Controversele au apărut încă din secolul al II-lea d.Hr. O versiune a Bibliei, în care se spunea că numărul fiarei este 616, a fost aspru criticată de Sf. Iraneus din Lyon (circa 130-200), care a declarat-o ‘eronată şi falsă’. Prietenul lui Karl Marx, Friedrich Engels, a analizat Biblia în cartea sa Despre religie (1883). Şi el a ajuns la concluzia că numărul este 616, nu 666.
Apocalipsa a fost primul capitol scris din Noul Testament şi este plină de enigmele legate de numerele pe care le menţionează. Fiecărei litere din cele 22 aparţinînd alfabetului ebraic îi corespunde o cifră, aşadar fiecare număr poate fi citit ca un cuvînt.
Parker şi Engels susţin că Apocalipsa este o scriere politică, îndreptată împotriva romanilor, pe care autorii au codat-o, ascunzîndu-i cu abilitate mesajul printre numere şi cifre. Numărul fiarei (indiferent care este acesta) se referă fie la Caligula, fie la Nero, principalii prigonitori ai primilor creştini, nu la un ‘bau-bau’ imaginar.
Teama de numărul 666 se numeşte Hexakosioihexekontahexaphobia. Teama de numărul 616 (sînt convins că abia acum aţi auzit de ea) se numeşte Hexakosioidekahexaphobia.
Adunînd numerele de pe roata ruletei se obţine 666.


(John Llyod & John Mitchinson, Cartea ignoranţei. Mic tratat pentru cei care ştiu că… nu ştiu, Editura Nemira, 2007)

Cartea ignorantei – mic tratat pentru cei care stiu… ca nu stiu” este o enciclopedie amuzanta a erorilor intrate in patrimoniul bunului-simt si considerate adevaruri. Volumul a aparut la Editura Nemira.

John Lloyd Si John Mitchinson sunt doi autori care au speculat superficialitatea cu care majoritatea adultilor si-au insusit cunostinte de ordin general, informatii care de cele mai multe ori sint la nivelul piciorului broastei. Best-seller international, „Cartea ignorantei – mic tratat pentru cei care stiu ca… nu stiu” este un compendiu care spulbera miturile despre informatiile eronate intrate in patrimoniul bunului-simt.
Exemplele pe care brodeaza cu umor cei doi autori au fost selectionate din programul „Quite Interesting” de la BBC, un concurs de cultura generala care a scos la iveala atit de multe conceptii gresite incit, adunate, ar putea sa completeze lejer o enciclopedie a lucrurilor prost intelese. John Mitchinson este chiar directorul departamentului de cercetare al respectivului program de la BBC si autorul programului-concurs difuzat la acelasi post britanic. John Lloyd nu e la prima colaborare pentru astfel de carti, avand in portofoliu inca patru, din aceeasi zona.
Ghidul ignorantei informeaza ca sampania n-a fost patentata de francezi, ci de vecinii lor englezi, cunoscuti ca mari bautori de bere, si ca lagarele de concentrare n-au fost concepute de germani si nici de englezi, ci de spaniolii de secol XIX. Nici macar pantalonii lui Robin Hood nu erau verzi, ci rosii, pentru a se diferentia de straiele haiducilor de rand pe care ii avea in subordine. O poveste frumoasa, numai buna de linsat, il are ca protagonist pe renul Rudolf, care de fapt e o ea, asta in cazul in care nu e eunuc. Identitatea sexuala a celui mai faimos ren al planetei e tradata de coarne: nici unul dintre masculii speciei nu poate sa posede o astfel de pereche decit daca e… femela.
Cei doi autori denunta pina si brandul de tara al Olandei, atragind atentia ca lalelele, desi au consacrat turistic Tarile de Jos, sint de fapt originare din Turcia. Mai mult, laleaua e floarea nationala a Turciei si a Irakului. Nici patrupedele nu scapa de demistificare, un exemplu fiind demonstrarea inutilitatii practice a butoiasului de la gatul ciinilor Saint-Bernard. Accesoriul canin, atit de drag turistilor din Elvetia, a fost introdus in mentalul colectiv din capriciul unui pictor englez, Edwin Landseer. La sfirsitul secolului al XIX-lea, acesta a pictat frumoasele patrupede impodobite cu butoiasul pentru a atrage atentia privitorilor la un detaliu inedit.
Un alt mit contemporan spulberat e cel al feministelor care si-ar fi ars sutienele la unul dintre cele mai aprige proteste din 1968. De fapt, femeile doar si-au aruncat pantofii cu tocuri si sutienele in „lada de gunoi a libertatii”, fara insa a incendia nimic. Confuzia a pornit de la titlul unui articol din „New York Post”, in care protestatarele erau numite „arzatoare de sutiene”, iar rectificarea publicata a doua zi nu a impiedicat celelalte publicatii sa preia informatia gresit.
Nici stiinta n-a intrat nesifonata in bagajul de cunostinte generale al celor mai multi dintre noi. Daca majoritatea ar spune fara sa ezite ca oxigenul este principalul constituent al aerului, adevarul pe care il stie orice copil de scoala generala e ca azotul reprezinta 78% din aer. Vanand aceeasi logica a erorii, celor care ar fi bagat mina in foc ca cel mai bun conductor de energie si electricitate este cuprul, autorii le recomanda o reluare a manualului de chimie. Nu cuprul, ci argintul conduce curentul cel mai bine, singurul defect al acestui metal fiind acela ca e nobil, deci costa mult mai mult.
Aproape ca nu exista domeniu din care cei doi autori sa nu fi pescuit cel putin o eroare care a trecut in perceptia generala drept adevar indiscutabil. Multe dintre cazurile dezbatute de cei doi frizeaza improbabilul, un exemplu fiind puiul care a supravietuit fara cap timp de doi ani. Autorii aduc insa argumente si trimit la surse respectabile, iar pentru contestatii recomanda site-ul emisiunii de la BBC care le-a alimentat acest ghid cu probe cel putin amuzante ale ignorantei britanicilor.


(http://www.cotidianul.ro/fitness_pentru_cultura_generala-31426.html)

9 comentarii »

 1. Deşi pare aşa… o chestie puerilă (666)…în anumite condiţii chiar poate influenţa realitatea, mai ales dacă persoana are o cultură ce include acest mit….chiar dacă nu crede în el,orice problemă probabil că ar fi tratată superficial dîndu-se vina pe numar…şi culmea societatea acceptînd asta…Similar ..poate la altă scară ar fi cam ca aici-> http://www.europafm.ro/stiri/zambestirea/tap-arestat-pentru-furt-audio.html

  Comentariu de valiotronic — februarie 1, 2009 @ 10:55 | Răspunde

 2. Valiotronic, nu cred ca este corect sa „dam vina pe numar” – desi sunt convinsa ca multi oameni fac asta; dar sunt situatii in care mai multe elemente incep sa se lege intre ele; poate ca „numarul” constituie un indiciu, de care putem tine seama, in analizarea unor realitati, in interpretarea unor premise… Dar, pana una-alta, se pare ca acest numar inca nu a fost identificat cu certitudine… este 666 sau 616?!
  Cat despre bietul tap ispasitor… vai de pielea lui! 😉

  Comentariu de Sorina — februarie 1, 2009 @ 14:54 | Răspunde

 3. Hmmm, interesante lucruri aflu aici.:)
  Ştii cum se spune, cea mai mare păcăleală a diavolului este aceea că te convinge că nu există.:)
  Ce contează care e cifra care-l indică, important este să încercăm să ocolim răul.

  Comentariu de starsgates — februarie 1, 2009 @ 15:38 | Răspunde

 4. nr fiarei,numar omenesc,folosit la propriu in Apocalipsa posedand implicatii antihristice si inrauriri demonice este 666.papirusul s-ar prea putea sa apartina unor secte gnostice ce apar chiar in jurul anului 300, cand este datat papirusul(2009-1700=309).exact in acelasi mod a fost descoperita si pseudo-evanghelia lui iuda apartinand tot gnosticilor.acestia erau impotriva Sfintilor Apostoli si a Sfintelor lor scrieri.se incredeau doar in „descoperirile” lor in inselaciunile pe care diavolul le arata oricui e dornic.de asemenea nu putem avea certitudinea ca papirusul este datat corect,testarea folosita de savanti cu C14 nefiind de multe ori valida.o profesoara de biologie indignata de neseriozitatea savantilor a publicat un fapt real insotit de poze si alte dovezi:un copil a gasit un melc intr-o gradina si l-a aratat profesoarei.aceasta l-a dus unor cercetatori care,testandu-l cu C14 au afirmat cu entuziasm ca dateaza de acum 4 milioane de ani(daca-mi aduc aminte bine).in acelasi moment melcul scotand incetisor coarnele.era viu!(melcii longevivi, in cazul in care nu sunt consumati de pradatori, ajung la aprox.20 de ani)cu respect, Maria.

  Comentariu de Maria — iunie 10, 2009 @ 18:15 | Răspunde

 5. dupa ce scrie in articolul ala, eu cred ca de fapt era vorba despre o persoana care intra cu un melc intr-un laborator de prajituri!

  Comentariu de padme — iunie 23, 2009 @ 15:24 | Răspunde

 6. Aberatii, cifra fiarei este sase sute saizeci si sase. nimic altceva… acelea sunt doar aberatii (cele in legatura cu 616) pentru a ne induce in eroare sa acceptam cipul acela.
  Parerea mea… SP15

  Comentariu de Andrei — august 2, 2009 @ 23:27 | Răspunde

 7. @Andrei, sa inteleg ca acel SP15 e un fel de indicativ pentru cip? 😀
  @maria: Stii, era un banc al carei poanta suna: „…si melcul „Tzushti!”…” Probabil ca melcul despre care povestesti tu era oarece ruda cu acela din banc si, pur si simplu, facuse un „tusti” in timp… 😀 (just kidding)

  Comentariu de Sorina — august 11, 2009 @ 19:45 | Răspunde

 8. @ Maria
  Sectele gnostice au aparut inainte de anul 300. De fapt s-au dezvoltat odata cu credintele ce acum sunt considerate principale (ortodoxe). E de zis ca actuaul crestinism a aparut in secolul 4 cand au fost combinate mai multe credinte la Sinoadele Ecumenice. De spus ca se mai fac si erori, insa datarea cu carbon 14 e destul de precisa.

  @Andrei
  Atata timp cat nu mi se face implant cu un cip pe undeva nu ma deranjeaza sa am un cip pe buletin. Vezi ca 666 e o aberatie, daca esti credincios atunci gandeste-te ca diavolul te-a pacalit sa eviti alt numar, nu numarul lui.

  Comentariu de Paul — septembrie 6, 2010 @ 20:02 | Răspunde

 9. literele numelui meu in cifre arabe adunate dau 616 🙂

  Comentariu de eu — noiembrie 18, 2010 @ 17:38 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: