Mai in gluma, mai in serios… ;)

Decembrie 13, 2008

Samanta

rasadnitaUn bogat om de afaceri a decis ca este timpul sa numeasca un succesor la comanda companiei sale. In loc sa se orienteze catre unul dintre directorii firmei sau copiii sai, el a decis sa incerce ceva deosebit.
Intr-o zi, si-a convocat tot Executivul – care era format din tineri – si le-a spus:
– Dragii mei, a sosit timpul sa-mi numesc un inlocuitor la conducerea companiei, in calitate de Director General (CEO). Asa ca intentia mea este ca unul dintre voi sa ocupe acest post.
Toti au ramas socati, in timp ce seful a continuat:
– Astazi intentionez sa va dau fiecaruia cate o samanta – o samanta speciala. Vreau sa o luati acasa, s-o plantati, s-o udati si apoi – exact peste un an – sa veniti cu planta care a rasarit si crescut din aceasta samanta. Cu acea ocazie, voi analiza rasadul fiecaruia si – dupa un criteriu personal – voi alege viitorul Manager General.
Un tanar, pe nume Jim, a fost si el prezent la intalnire; si, asemenea fiecaruia, a primit si el o samanta. A plecat acasa si, cu entuziasm, a impartasit sotiei planul sefului. Sotia l-a ajutat sa gaseasca un vas potrivit, pamant de calitate imbunatatit cu ingrasamant natural si apoi a plantat samanta.
In fiecare zi, Jim turna apa in acel vas si astepta cu nerabdare sa vada un semn ca samanta a incoltit si o mica planta si-a facut aparitia.
Dupa vreo trei saptamani, colegii lui vorbeau despre semintele lor si despre plantele care au inceput sa rasara. Jim urmarea cu atentie vasul in care plantase samanta; dar nimic nu se intampla.
Trei, patru, cinci saptamani au trecut; dar in vasul cu pamant nu se vedea nici un semn de incoltire si crestere. Colegii lui vorbeau deja despre plantele lor, dar Jim se simtea falimentar in incercarea lui de a face samanta sa se transforme in planta.
Au trecut sase luni – nimic insa nu se intamplase in vasul cu pamant al lui Jim. Cu nespusa parere de rau, Jim si-a dat seama ca omorase samanta. Fiecare dintre colegii lui aveau deja plante bine dezvoltate, iar el nu avea nimic. Oricum, Jim a hotarat sa nu spuna colegilor sai nimic din experienta lui esuata.  In acelasi timp, a hotarat – insa – sa continue sa ude samata si sa-i adauge ingrasamant… Cine stie?! Poate, intr-o zi, samanta va incolti…
Dupa exact un an, fiecare dintre cei ce primisera o samanta de la sef si-au adus vasele lor cu plante pentru a fi inspectate. Jim a spus sotiei ca el nu indrazneste sa mearga la companie cu un vas gol. Sotia insa l-a incurajat sa fie cinstit cu ceea ce i s-a intamplat. Desi a simtit un gol in stomac gandindu-se la experienta pe care o va avea – poate cea mai jenanta experienta din viata lui – a hotarat, totusi, sa dea ascultare sfatului sotiei.
Astfel, in ziua hotarata pentru inspectie, Jim si-a luat vasul in care nu era decat pamant si s-a prezentat la sala de conferinte a companiei. Cand a intrat in sala, Jim a fost socat de varietatea de plante din vasele colegilor lui… Plantele erau minunate, diferite in culori si marimi. Jim si-a pus vasul pe podea si unii dintre colegii lui au pufnit in ras, altii l-au compatimit sincer…
Cand seful si-a facut aparitia, a salutat membrii Executivului rotindu-si privirea asupra tuturor. Jim cauta un colt cat mai indepartat pentru a se ascunde.
– Oh! Ce plante minunate! a spus seful. Astazi, unul dintre voi va fi numit Managerul General al companiei.
Deodata, seful l-a descoperit pe Jim in coltul cel mai indepartat al salii, cu vasul sau gol. L-a rugat pe Directorul Financiar sa-l invite pe Jim in fata. Jim a inghetat! A inceput sa se gandeasca: „Seful si-a dat seama de esecul meu. Mare lucru sa nu ma concedieze.”
Cand Jim a ajuns in fata, seful l-a intrebat ce s-a intamplat cu samanta lui. Astfel ca Jim a trebuit sa-i spuna istoria sa.
Dup ce a terminat, seful a cerut ca toata lumea, cu exceptia lui Jim, sa ocupe un loc. Apoi, aratand cu mana spre el, a spus:
– Iata-l pe noul vostru Manager General! Numele lui este Jim.
Lui Jim nu-i venea sa creada. Esuase complet in ce priveste plantarea semintei. Cum putea el sa conduca o companie, dupa un asemenea esec?!
Apoi, seful a continuat:
– Cu un an in urma, am dat – fiecaruia dintre cei prezenti in aceasta sala – o samanta. V-am spus sa luati samanta, sa o plantati, sa o udati si sa mi-o aduceti astazi inapoi. Ceea ce voi nu ati stiut este ca toate semintele pe care vi le-am dat au fost fierte – toate au fost seminte moarte care nu aveau cum sa incolteasca. Toti, cu exceptia lui Jim, mi-ati adus diverse plante. Cand v-ati dat seama ca samanta pe care v-am dat-o eu nu incolteste, ati inlocuit-o cu alta samanta procurata de voi. Jim a fost singurul care a avut curajul si cinstea de a aduce vasul cu planta mea in el. Pentru acest motiv, el va fi numit Directorul General al companiei mele.

Daca plantezi cinste, vei secera incredere; daca plantezi bunatate, vei secera prieteni; daca plantezi umilinta, vei secera maretie; daca plantezi perseverenta, vei secera satisfactie; daca plantezi respect, vei secera perspectiva; daca plantezi harnicie, vei secera succes; daca plantezi iertare, vei secera impacare; daca plantezi credinta, vei avea un seceris bogat.

Tine minte: ce plantezi azi, vei secera maine!

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: