Mai in gluma, mai in serios… ;)

Noiembrie 14, 2008

Harta legaturilor dintre mirosuri, primul pas catre „miresme digitale“

mirosuri_digitaleAm gasit, cu ceva timp in urma, un articol care mi-a atras atentia: pana unde poate ajunge computerizarea?! Ia uite, dom’le, cat de usor putem fi manipulati…

Harta legaturilor dintre mirosuri, primul pas catre „miresme digitale“

Ce-ar fi sa-i poti trimite iubitei, de la celalalt capat al lumii, un buchet de flori pe monitorul calculatorului, dar care sa inceapa sa-si raspandeasca mireasma in camera ei? Sau daca ai putea trimite un e-mail plin de indignare cuiva, dar insotit de un miros neplacut care sa spuna parerea ta mai limpede decat o mie de cuvinte? Ei bine, primul pas catre „digitalizarea mirosurilor” pare sa fi fost facut de la cercetatorii israelieni de la Institutul Weizmann, care au pus la punct o asa-numita „harta a mirosurilor”, relateaza Livescience.com.
Harta a fost asemuita de creatorii sai cu sistemul de note muzicale si contine „distantele” dintre diferite molecule, pentru ca oamenii de stiinta au pornit de la premisa ca mirosurile se ordoneaza cumva, iar organele olfactive ale omului recepteaza acea „ordine”, fara a fi vorba de o simpla experienta „subiectiva”. De pilda, harta releva ca mirosul de migdale este mai apropiat de mirosul de trandafiri decat cel de banane, lucru explicat analogic prin felul in care urechea noastra percepe drept a fi mai apropiata o nota „la” de o nota „re”, decat de cei doi „do” de la extremitatile gamei. La fel cum sistemul de notatie muzicala nu este arbitrar, ci reflecta diferentele de frecventa ale sunetelor, si in cazul moleculelor diferitelor mirosuri se poate stabili cu precizie cat de „aproape” se afla una de alta.
Oamenii de stiinta israelieni au analizat 250 de mirosuri comune, pe care le-au descompus in circa 1.600 de molecule care le alcatuiesc, apoi au reusit sa stabileasca vreo 40 de „indicatori” dupa care se ia sistemul olfactiv uman pentru a-si gasi drumul pe harta, pentru a localiza cu precizie un miros. Cercetatorii au descoperit ca fiecarui miros ii corespunde un raspuns neuronal, dupa ce creierul mai multor animale de laborator (de la musculite la sobolani) au identificat anumite molecule dupa un tipar asemanator cu cel al hartii concepute.

Mirosurile digitale, transmise direct la creier?

Asadar, ipoteza unor computere care sa degaje mirosuri ar trebui privita din alta perspectiva decat cea devenita deja „obisnuita” – anume dotarea acestora cu un fel de cartuse cu molecule, asemanatoare celor folosite pentru imprimante si care, pe baza unui software, sa imprastie anumite mirosuri in mod spontan sau la comanda utilizatorului. Acum, harta pusa la punct de cercetatorii de la Institutul Weizmann vine in completarea unui studiu al Universitatii din Tokyo, unde s-a reusit descoperirea raspunsurilor neuronale care corespund cu 70 de mirosuri. Prin urmare, in loc de a avea diverse molecule stocate in computer, poate ca „mirosul digital” va consta numai intr-un semnal trimis de la computer catre creier, care il va descifra  la fel ca atunci cand am sta cu nasul intr-o floare, intr-o ceasca de cafea, langa un fel de mancare fierbinte etc.

(Bogdan Munteanu)

Anunțuri

2 comentarii »

 1. Oh…iti vine sa crezi? Daca ai stii tu ce mirosuri mi-au trecut prin cap…si destinatiile lor…

  Sorry…la virsta mea nu se face…uit mereu citi ani am!!!

  La noi, exista un loc unde poti cumpara balega de vaca…uscata frumos si o pune intr-o cutie roza ca pentru tort, si cu o funda…si o trimite la destinatie…glume practice!!! Unora le plac si astea!!!

  Comentariu de Rodica Botan — Noiembrie 16, 2008 @ 02:08 | Răspunde

 2. Acum, ca mi-ai spus de ideile tale… parca simt si eu niscaiva „arome tulburatoare”… 🙂
  O mare rugaminte am: nu care cumva, de ziua mea, sa imi faci asemenea surpriza, cu iz de vaca, te rog! 🙂 Imi plac tare mult surprizele dar, parca, totusi… as prefera ceva mai practic, daca se poate… 😉

  Comentariu de Sorina — Noiembrie 16, 2008 @ 16:23 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: