Mai in gluma, mai in serios… ;)

septembrie 29, 2008

Vinul – spirit sau demon? – 3

Patologie
Persoanele care consuma in mod frecvent cantitati mari de alcool sunt expuse diferitelor patologii: sensibilitate crescuta fata de infectiile bacteriene, cancer al faringelui, esofagului, bronhiilor, boli hepatice (ciroza sau hepatita alcoolica), leziuni nervoase grave (encefalopatii), tulburari psihice. Alcoolismul cronic conduce la dementa, „delirium tremens” cu forma sa atenuata, delirul subacut. Unele deliruri se aseamana cu paranoia pe anumite teme (gelozie, persecutie). La femei, alcoolismul evolueaza mai rapid decat la barbati din cauza unei fragilitati fiziologice native.
Continutul de alcool etilic pur in sange poarta denumirea de alcoolemie si se exprima in grame la litru (g/l) sau grame la mie (g/‰). In practica cotidiana se mai utilizeaza si notunea de „concentratie de alcool in aerul expirat”, exprimata in mg/l. Concentratia maxima de alcool in sange se poate atinge intr-un interval de 30-120 minute de la introducerea in organism, apoi aceasta incepe sa scada deoarece eliminarea alcoolului se face in mod constant, alcoolemia scazand cu 0,15 g/ora.
In cazul unei suprasaturatii a sangelui cu alcool, acesta poate fi eliminat nemodificat in proportie de 5-10% prin urina, respiratie, mucoasa, saliva, sudoare. S-au inregistrat cazuri in care urina continea o proportie mai mare de alcool decat sangele.
Este bine de stiut faptul ca exista o corelatie directa intre cantitatea de alcool ingerata, sexul consumatorului, greutatea corporala, intervalul de timp de la ingerare si concentratia de alcool din sange (alcoolemie), transpusa intr-o formula de calcul matematic (formula lui Widmark).
Conform acestei formule, o persoana adulta de sex masculin, fara afectiuni hepatice, avand o greutate corporala de 75 kg, la ingerarea a 0,50 litri de vin cu o tarie alcoolica de 11% vol. alcool va atinge, in 30-40 minute de la inghitire, o alcoolemie maxima de 0,83 g/l in cazul in care stomacul este gol sau 0,55 g/l in 40-90 minute, in cazul in care stomacul este plin. Asocierea consumului de alcool cu cafeaua si/sau tigarile sau lipsa din organism a unei cantitati suficiente de apa maresc perioada de metabolizare si de eliminare a alcoolului din sange.

Reclame

Un comentariu »

  1. Poate fi si inger si demon!Am si eu vreo doua postari despre miraculosul VIN!In functie de cat consumi iti poate deveni prieten sau dusman!O zi buna!

    Comentariu de Sorin — septembrie 30, 2008 @ 12:06 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: