Mai in gluma, mai in serios… ;)

septembrie 23, 2008

Vinul – spirit sau demon? – 2

Pe masura ce cantitatea de etanol ingerata creste, din punct de vedere clinic si evolutiv se pot diferentia trei faze distincte:
1. Stadiul de agitatie (0,30-1,00 g/l)
Are loc o scadere a atentiei distributive, a eficientei muncii, consecutiv cu o usoara euforie. Persoana in cauza este bine dispusa, vorbareata, cu emotivitate naiva. Exista falsa impresie de ameliorare a activitatii dar, in realitate, capacitatea senzoriala, capacitatea psihica si viteza de reactie sunt diminuate. Se observa transpiratii  si hipertensiune. La soferi apar intarzieri de reactie si scaderea vigilentei.
Este bine de stiut faptul ca, la concentratii ale alcoolului in sange de sub 0,30 g/l, nu se produc modificari de comportament ale individului si nu apare starea de ebrietate, acest prag fiind considerat zona de toleranta fiziologica. La concentratii de 0,30-0,50 g/l nu se constata nici un semn clinic insa gesturile si reflexele sunt incetinite. In intervalul 0,50-1,00 g/l se instaureaza starea de ebrietate care are drept consecinta perceperea si evaluarea incorecta a pericolelor, distantelor sau vitezei.
2. Stadiul hipnotic (1,00-3,00 g/l)
Tulburarile psiho-senzoriale si neuromusculare se amplifica. Apar fenomene de dezorientare si confuzie psihica, alterarea judecatii si a memoriei. Sunt frecvente tulburarile de echilibru, insotite de vorbire dificila, diplomie (vedere dubla), mers nesigur, pierderea coordonarii si predispozitia spre violenta si acte antisociale. La persoanele de sex masculin se instaleaza o falsa impresie de crestere a apetiului sexual, in realitate potenta acestora diminuandu-se substantial.
Respiratia este mai rapida, apar palpitatii, inrosirea fetei, sughit, uneori varsaturi, stare generala de agitatie sau – dimpotriva – apatie (adinamie), insotita de deprimare.
3. Stadiul narcotic (3,00-5,00 g/l)
Se manifesta prin somn profund, paralizie partiala a centrilor nervosi, anestezia simturilor si scaderea temperaturii corpului, urmata de pierderi temporare ale memoriei. Aceasta faza este asimilata comei alcoolice si poate duce la deces. Reflexele sunt abolite, pupilele dilatate, persoana exala o halena alcoolica, au loc pierderi de urina si fecale, tensiunea arteriala scade iar miscarile respiratorii dispar sau sunt abia vizibile. In caz de deces, la autopsie recoltarea de sange se face prin cutia craniana deoarece alcoolul poate difuza din stomac in sange sau organele vecine si post-mortem.

(va urma)

Reclame

Un comentariu »

  1. …subiectul asta nu e de loc gluma…este …din cel serios!!!

    Comentariu de Rodica Botan — septembrie 24, 2008 @ 05:21 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: