Mai in gluma, mai in serios… ;)

Septembrie 20, 2008

Vinul – spirit sau demon? – 1

Am gasit, in revista Wine & Spirit Club, sub semnatura Aurorei Dobrin, un articol care ar putea sa ii intereseze pe multi… Deoarece este destul de lung, il voi reproduce pe fragmente…
Sa va fie de folos!

Desi consumul de etanol in cantitati mici nu are efecte negative, ci dimpotriva, dozele mai mari duc la starea numita „ebrietate” sau intoxicatie alcoolica acuta si, in functie de doza si de frecventa consumului, poate duce la dependenta, anomalie cunoscuta sub denumirea generica de „alcoolism” (intoxicatie cronica cu alcool). Nu ne ramane decat sa stabilim singuri care este limita de la care vinul se transforma, din cel mai bun prieten, in cel mai temut dusman sau, altfel spus, dintr-o „fiinta spirituala” in demon.
In urgentele medicale, intoxicatiile voluntare cu bauturi alcoolice, inclusiv cu vin, sunt cele mai frecvent intalnite. Desi in limbaj curent s-a generalizat expresia de „intoxicatii cu bauturi alcoolice”, de fapt, intoxicatiile sunt produse de alcoolul etilic din bauturi. Introdus in organism in cantitati mici, acesta constituie un stimulent fiziologic dar, in cantitati mari, devine toxic, actionand distructiv asupra celulelor nervoase si a celulelor hepatice.
Impactul asupra organismului uman
Ca medicament, etanolul este un deshidratant puternic, cu efect anestezic, ce duce la scaderea acuitatii reflexelor sistemului nervos central. De altfel, pentru suprimarea durerii, in medicina se foloseste destul de frecvent o tehnica ce consta in infiltrarea unui nerv sau a unui ganglion nervos cu alcool etilic absolut.
Un tratament paliativ de ultima ora indica „alcoolizarea” ca remediu in tratarea cu succes a tumorilor maligne de mici dimensiuni de la nivelul ficatului (sub 5 cm in diametru). Injectia cu 8-10 ml alcool etilic se face sub control radiologic, alcoolul antrenand o „topire” a tesutului tumoral.
Din punct de vedere clinic, principala actiune a alcoolului este exercitata asupra sistemului nervos central, cu afectarea treptata a diferitelor etaje nervoase. Contrar parerilor populare, alcoolul etilic produce vasodilatatie cutanata, inrosirea fetei, depresii, transpiratii abundente insotite de pierdere de caldura (deperditie de caldura), vasodilatatie cerebrala, hipo- sau hipertensiune arteriala, alterari ale functiei cardiace (tahicardie), hiperaciditate gastrica si o alterare generala a starii de sanatate a persoanei intoxicate.
Cele mai intalnite intoxicatii cu alcool etilic au loc pe cale digestiva. Dupa inghitire, alcoolul etilic se absoarbe 20% din stomac si 80% din intestinul subtire si mucoasa duodenului. Viteza de difuziune in sange depinde de concentratia bauturii si de rapiditatea ingerarii, factorul prioritar ramanand – totusi – prezenta sau absenta alimentelor din stomac. Daca stomacul e gol, alcoolul va trece in sange in proportie de 90-95% in timp de 30-40 minute. Cand stomacul e plin, absorbtia se poate prelungi pana la 2 ore. Cofeina accelereaza absorbtia etanolului.

(va urma)

Reclame

2 comentarii »

  1. In Biblie vinul este recomandat chiar pentru motive de sanatate. Lui Timotei is-a recomandat de un apostol pentru desele lui probleme de stomac. Dar tot in Biblie betia este expusa ca un pacat. Multe lucruri bune, cind sint luate in cantitati potrivite, pot deveni daunatoare in cantitati mari…si asta include mincarea…iar lacomia este pe lista pacatelor la fel ca si ura si celelalte…

    Cumpatarea…o ce cuvint potrivit…pentru toate imprejurarile…

    Comentariu de Rodica Botan — Septembrie 20, 2008 @ 20:27 | Răspunde

  2. De acord cu tine, Rodica! O vorba asemanatoare cu aceea exprimata de tine mai sus folosesc si eu; ea spune cam asa: „Orice lucru, oricat de bun, in cantitati prea mari devine nociv.”…
    Cumpatarea… atat de usor de rostit si – totusi! – atat de dificil de transpus in viata…

    Comentariu de Sorina — Septembrie 21, 2008 @ 18:52 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: