Mai in gluma, mai in serios… ;)

mai 28, 2008

Hai, sa traim s-o vedem si p’asta: Chiriile locuinţelor îngheaţă în marile oraşe

Chirii

 Problemele din piata vanzarilor de locuinte se transmit si pe piata chiriilor. In unele cazuri, proprietarii au renuntat la scumpiri, reducandu-si chiar pretentiile cu 10-50 de euro lunar.

Dupa ce ani de-a randul chiriile cerute pentru locuinte au crescut pana la niveluri absurde, depasind salariul mediu lunar, anul acesta a venit cu o corectie. Sumele cerute de proprietari au ramas identice cu cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, in unele cazuri aparand chiar scaderi. Deocamdata, doar in cazul zonelor semicentrale sau centrale din Capitala, pentru garsoniere si pentru unele apartamente cu doua camere, pretentiile au scazut cu cateva procente. „Nivelul chiriilor nu a avut fluctuatii importante in primul trimestru, iar pe parcursul anului, evolutia preturilor de inchiriere va depinde de amplasament, cerere, disponibilitatea la inchiriere a apartamentelor, dar si de numarul de unitati noi cumparate in scopul inchirierii“, crede Silvia Stanescu, consultant in cadrul firmei Atisreal.

Ofertele de inchiriere postate pe internet  s-au inmultit in ultima perioada. Multe dintre ele, desi nu provin de la agentii imobiliare, raman mult timp expuse din cauza scaderii cererii. Cauza: preturile mari, dar si conditiile si calitatea oferite. Reprezentantii UniCredit Bank au afirmat ca, in Romania, nici nu se poate vorbi de o piata reala a chiriilor. Opinia este sustinuta si de alti experti. „Nu aveti ceea ce se numeste un sistem de «social housing». Viena este unul dintre liderii europeni in domeniu si nu e nicio rusine aici. stiu ca romanii tin neaparat sa detina o proprietate, dar nu toti vor putea sa o aiba“, spune Daniel Fuchs, managing partner al companiei Spiegefield.

Nici provincia nu se inscrie pe alte coordonate. in Brasov sau Iasi, chiriile stagneaza din toamna anului trecut, pentru majoritatea tipurilor de locuinte, singura exceptie fiind Constanta. Potentialul turistic a permis chiriilor sa creasca  aici in continuare. Pentru un apartament cu doua camere utilat complet se cer acum peste 300 de euro lunar in zona centrala, dupa ce anul trecut, suma pretinsa era de circa 225-250 de euro. „Problema in Constanta este ca nu putem face niste calcule corecte ale chiriilor decat pentru sezonul de iarna. Vara, toata lumea prefera sa inchirieze cu noaptea si se cer peste 50 de lei pe noapte pentru o camera. Cu totul special este cazul unui apartament din Mamaia, care se pare ca va fi inchiriat in intervalul iunie-octombrie 2008, pentru 10.000 de euro“, spune Mirela Cioroaba, consultant al agentiei Free-land Imobiliare.

Una dintre probleme este faptul ca nimeni nu ia in calcul pretul real al unei chirii, asa cum se intampla in cazul vanzarii. Majoritatea ofertei este reprezentata de apartamente din blocuri vechi, cumparate ieftin la inceputul anilor ‘90. Investitiile pentru modernizarea unui apartament vechi nu depasesc de regula 10.000 de euro, bani care in cazul unei chirii de 500 de euro lunar (la care adesea nu se plateste nici impozit, neincheindu-se contract de inchiriere) se pot recupera in ceva mai mult de un an si jumatate. Asadar, specula aparuta pe piata vanzarilor s-a purtat si se poarta cu succes si pe cea a chiriilor. Mai mult, efectele acestor tranzactii in indicatorii macro nu sunt calculate de nimeni, atata vreme cat nici aceasta piata nu este luata in seama de autoritati.

 

Pentru conformitate: http://www.capital.ro/index.php?section=articole&screen=index&id=109075&newsletter_link=1&utm_source=newsletter_saptamanal&utm_medium=email

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: