Mai in gluma, mai in serios… ;)

Mai 22, 2008

Despre buna-cuviinta si respect (sau lipsa lor)

respect

Datorita faptului ca in fiecare zi sunt de-a dreptul socata de lipsa din ce in ce mai mare a respectivelor articole din dotarea personala a fiecaruia dintre cei cu care intru in contact (la serviciu, pe strada, in unitati de deservire a publicului, pe scara blocului, pe bloguri etc.), am decis sa imi exprim parerea in privinta acestui subiect care pe mine ma doare rau de tot.  Il rog pe dl. Plesu sa nu se supere daca mi-am permis sa “fur” idei din articolul aparut sub semnatura dumnealui in Dilema Veche, mi s-au parut tare apropiate de ceea ce as dori sa scot in evidenta, dumnealui fiind mult mai “plastic” decat mine, din anumite puncte de vedere!

 

Nu toate valorile pe care ne intemeiem viata sunt argumentabile. Poate ca neargumentabile sunt tocmai valorile cardinale, cele care nu ne parvin prin educatie, ci prin cutuma (cutuma = norma de drept consfintita printr-o practica indelungata; obicei; obiceiul pamantului), cele a caror incalcare se amendeaza, de regula, prin expresii vagi, de genul: „nu se cade”, „nu sade bine”, „nu se cuvine”, „nu e frumos”. Se poate dovedi de ce e bine sa respecti legile; dar nu se poate dovedi de ce e bine sa fii generos sau cordial sau respectuos. Se poate demonstra de ce furtul si omuciderea sunt inadmisibile dar e  imposibil de demonstrat de ce trebuie sa-ti iubesti aproapele, acest lucru tinand de sentimente ori bun-gust.

Pe de o parte – „cei sapte ani de-acasa”, pe de cealalta – mai multe milenii de experienta comunitara, adica de umanitate.
Mai toata lumea admite ca educatia e ceva bun (chiar daca principiile si metodele ei variaza), dar nu e subinteles ca buna-cuviinta e valabila si necesara.
Buna-cuviinta e utila si in detaliul zilnic, si in marile dezbateri ale veacului. Ea aduce, in orice imprejurare, o nota de politete si intelepciune, de natura sa faca viata suportabila. Daca te afli intr-un teritoriu in care toata lumea e vegetariana, buna-cuviinta iti spune ca e preferabil sa nu-ti bati joc de salate si sa nu faci bancuri despre pascut. Nu ca nu se poate, nu ca e interzis, dar nu se cade, nu e frumos. Nu se cade sa-ti pocnesti parintii sau nevasta; nu se cade sa arunci de colo-colo geanta profesoarei tale, in timp ce ea incearca, plangand, s-o recupereze; nu se cade sa asculti muzica data la maximum in hotel, la doua noaptea. Pentru fiecare dintre noi exista zone, mai largi sau mai inguste, de inadmisibil. Cutaruia nu-i place sa-i iei peste picior automobilul, cutare detesta sa-i vorbesti de rau pe tarani, cutare lucreaza constant cu inviolabile tabu-uri de corectitudine… Cu alte cuvinte, toti stim ce inseamna sa ti se conteste un idol. Dar suntem gata oricind sa contestam, necuviincios, idolii altora. Suntem dogmatici cand e vorba de valorile „noastre” dar invocam „libertatea de expresie” cand e vorba de valorile altora.
Exista deja o traditie (intensificata in ultimele decenii) a contestarii, persiflarii, culpabilizarii obiceiurilor si textelor religioase. Sau a „demitizarii” lor cu procedee la moda. De la „Biblia hazlie” pana la Dan Brown, s-a incercat, practic, totul. Ca urmare, lumea se imparte spontan in doua tabere: aparatori ai creativitatii fara frontiere si aparatori ai traditiei. In fiecare dintre cele doua tabere exista, spirite abuzive. Intr-una, apar frecvent frazeologi ai unei „libertati” fara criterii, ateisti militanti, anarhisti, postmodernisti, profesionisti de tip leninist ai „societatii civile”, mistici ai stiintei luminate sau gazetari de scandal. In cealalta, se pot identifica ideologi palizi ai pietismului, bigoti surescitati, slujitori obtuzi ai literei si ai ortopraxiei decerebrate etc. Si de o parte, si de alta, exista oarecari justificari. E mai mult sau mai putin normal ca firile „artiste” si „bransate” sa voteze pentru, iar cele evlavioase, drept-credinciosii, sa se simta lezati.
A lua sacrul ca materie prima pentru mici virtuozitati de coloratura e un procedeu ieftin. Inargumentabilul e o prada usoara. Daca nu e protejat de buna-cuviinta, el poate fi trecut cu usurinta in registrul derizoriului.  Nu se cade sa nu acorzi unei institutii stravechi si prestigioase (fondatoare a civilizatiei europene si a primei ei unitati) macar acelasi respect pe care il acorzi analizei statistice, bibliografiei de specialitate si propriilor tale talente. E ridicol sa-ti aperi feroce propriile optiuni si sa nu dai doi bani pe optiunile (cel putin la fel de onorabile) ale altora. Si e de prost-gust sa declari ca  Scripturile sunt o farsa.
Nu sade bine sa gindesti discriminatoriu si nedemocratic, luand in deradere credinta unei majoritati. Nu se cuvine sa faci turnee in lumea araba cu parodii la Coran, sa faci bascalie de Vishnu sau de Buddha in India, sa batjocoresti pe Moise in mediul iudaic, si nici macar sa pretinzi ca toate tragediile grecesti sunt, de fapt, scrise de unul si acelasi asasin care a decis sa pacaleasca lumea. Nu ca nu se poate, nu ca e interzis. Dar nu e frumos. La limita – e kitsch.

 

Libertatea nu inseamna ca avem voie sa facem tot ceea ce ne trece prin minte, ci ca avem posibilitatea sa facem ceea ce ne face fericiti dar fara a-i face nefericiti pe altii! Cine are senzatia ca ii este permis sa se comporte ori sa vorbeasca ca si cum ar fi singur pe lume, nu are decat sa se izoleze undeva, la capatul lumii populate de oameni, si sa se comporte acolo asa cum ii vine. E adevarat ca acolo nu ar mai avea parte de “spectatori” fata de care sa arate cat de neinfricat se considera, dedandu-se la asemenea practici… dar nimeni  nu le poate avea pe toate! Asa ca, dragi exemplare ale speciei umane, va rog sa nu uitati de ceilalti reprezentanti ai aceleiasi specii, in timpul existentei voastre! Un “Te rog!”, un “Multumesc!’, un “Cat ma bucur pentru tine!”, un “Pot sa te ajut cu ceva?”, un “Este parerea ta si o respect, chiar daca nu pot fi de acord cu ea!” etc. nu va costa nimic; in schimb, va pot aduce mari beneficii, incepand cu respectul si bunavointa celor fata de care le folositi… Si, nu uitati: “Respectandu-i pe ceilalti, te respecti pe tine insuti!”…

Reclame

3 comentarii »

 1. „Cand esti multumita sa fii pur si simplu tu insati si sa nu te compari cu ceilalti, toti te vor respecta” zice un intelept.
  Si buna-cuviinta „dezvaluie” caracterul oamenilor.

  Comentariu de Cristal — Mai 22, 2008 @ 22:14 | Răspunde

 2. Este foarte important sa fim noi insine (insene), in orice moment al existentei noastre… O viata traita in falsitate si minciuna este nu doar urata, ci si incomoda: mereu trebuie sa tii minte ce ai mintit, cui i-au fost adresate acele minciuni… Pfui! Si asa viata asta e destul de grea, pentru ce sa o complicam si mai mult cu lucruri inutile?!
  Cat despre politete… prea multi nu mai au nici cea mai vaga idee despre ce inseamna ea si la ce foloseste… Iar despre respect sau demnitate, ce sa mai pomenim?! Din pacate… 😦

  Comentariu de Sorina — Mai 22, 2008 @ 23:27 | Răspunde

 3. Să păstrăm credinţa noastră ortodoxă neatinsă de deformare şi mai grav de ecumenism.Să ne cunoaştem ţara,poporul, cultura,istoria adevărată…….Buna-cuviinţă este parte componentă a credinţei noastre ortodoxe şi a culturii supreme care ne înalţă la DUMNEZEU……..Hai să practicăm noi credinşa, buna-cuviinţă, să mărturisim adevătul şi să nu plecăm capul nici cu vorba, nici cu fapta ori cu gândul în faţa celor ce au deformat ţi deformează adevărul!!!!!!!SUS INIMA ROMÂNI!!!!!

  Comentariu de GEORGIA — Decembrie 26, 2011 @ 15:31 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: