Mai in gluma, mai in serios… ;)

Aprilie 4, 2008

Ar trebui legalizata eutanasia in Romania?

Filed under: d'ale vietii,intelepciune si religie — Sorina @ 06:52
Tags: , ,

Modalitate de eutanasiere

Ideea acestui post mi-a venit atunci cand ochii mi-au picat pe o stire din ziare.com…EUTANASÍE f. 1) Moarte uşoară (fără dureri). 2) Metodă medicală de provocare a unei morţi nedureroase, pentru a curma suferinţa unui bolnav incurabil.

Este un subiect aproape tabu in Romania. Este un subiect deosebit de sensibil in general pentru ca, pe de o parte, am dori sa putem curma suferinta oamenilor care trec prin chinuri cumplite; pe de alta parte, din punct de vedere religios, eutanasia este contrara vointei lui Dumnezeu; si este normal sa fie asa pentru ca incalca porunca „sa nu ucizi”, sub orice aspect! Este ca si cum ne-am substitui lui Dumnezeu, in a decide cand trebuie sa inceteze din viata un om care a inceput sa traiasca atunci cand Dumnezeu a dorit aceasta, El fiind singurul care are dreptul sa decida cand  “ni se incheie misiunea pe Pamant”.Sinuciderea asistata inseamna ca medicul, sau un alt membru al personalului medical, isi ajuta pacientul sa se sinucida, la cererea acestuia (i se prescrie o reteta cu o substanta letala, i se indica cum sa opreasca singur aparatele de resuscitare sau i se ofera o masca si un tub cu un gaz ce provoaca moartea).
In pofida acestei distinctii, diferenta dintre eutanasie si sinuciderea asistata a disparut, ambele fiind considerate modalitati de eutanasiere.
Hipocrat, parintele grec al medicinei, a dat nastere juramantului care impune doctorilor sa vindece bolnavii „dupa calitatile si judecata lor” si „sa-i protejeze de rau si nedreptate”.  Dar un viitor medic jura si ca „nu va oferi un medicament mortal cuiva care i-o cere si nici nu ii va sugera acestuia ca medicamentul are acest efect”, precum si ca “nu va oferi unei femei un medicament abortiv”.Implicarile eutanasierii in viata noastra apar in diverse aspecte ale ei: etic, medical, juridic si religios.Interesant este ca marile civilizatii europene practicau acest “obicei”. Astfel, Strabon mentioneaza un astfel de caz, cand batranii din insula Cos s-au adunat, ca la o sarbatoare, band cucuta, ceea ce era considerat bine si legal, deoarece „cel care nu poate sa traiasca bine nu trebuie sa traiasca rau”.Tot in Grecia Antica, tatal era obligat de lege sa isi prezinte copilul unei comisii publice, pentru a fi examinat. Atunci cand copilul era sanatos, i se dadea un lot de pamant, din partea comisiei; cand suferea de o boala mintala sau trupeasca, tatal era obligat sa-l arunce in prapastie.
La romani, indeosebi filosofii stoici erau adepti ai eutanasiei, sustinand ca fiecare individ are dreptul sa aiba o moarte usoara; uciderea copiilor handicapati, practicata de un prieten al familiei, era considerata “o masura inteleapta”.
Dr. Roger Kusch (fost Ministru de Justitie din districtul Hamburg) a inventat chiar o masina de eutanasiere: prin apasarea unui simplu buton, moartea a si sosit… El a infiintat si Asociatia “Ajutor pentru Moarte” care are ca scop provocarea unui referendum national privind legalizarea eutanasierii. Si, ceea ce este si mai surprinzator, este informatia (contestata de Vatican) conforma careia Papa Ioan Paul al II-lea ar fi fost, de fapt, eutanasiat… Declaratia ii apartine unui specialist italian in terapie intensiva; el se bazeaza in aceste afirmatii, pe experienta sa de medic si pe imagini transmise de televiziuni, rapoarte de presa, o carte lansata de insusi medicul personal al papei…

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: